Företrädare för ett assistansbolag misstänks för att tillsammans med brukare och assistenter under många år ha lurat Försäkringskassan och Göteborgs kommun på över 43 miljoner kronor. Totalt åtalas 22 personer, skriver Åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande den 23 april.
Enligt åklagarna har brotten varit systematiska och pågått mellan 2012 och 2020. Utredningen visar att de inblandade brukarna har simulerat sjukdom eller kraftigt överdrivit allvarliga sjukdomstillstånd för att lura myndigheterna att bevilja dem assistans av bolaget.
– Förundersökningen har visat på en lönsam och cynisk hantering. De misstänkta har inte dragit sig för att med hjälp av juridiska ombud gång på gång begära överprövning, för att få ändring i de fall då kommunen eller Försäkringskassan har satt stopp för utbetalningar, säger kammaråklagare Petter Lundgren, i pressmeddelandet.
– Men stoppen har varit få eftersom myndigheternas kontrollfunktioner och rutiner för att tackla detta delvis brustit.
Utnyttjar fattiga invandrare
Brotten har gått till så att assistansbolaget har utnyttjat fattiga arbetskraftsinvandrare som lockats med ett hägrande uppehållstillstånd i Sverige. I flera fall har de fått jobba för de misstänkta med helt andra saker än den assistans som de anställts för, och till väsentligt lägre lön, skriver myndigheten.
– Vi menar att allt detta har bidragit till att de misstänkta under nästan ett årtionde har kunnat tillskansa sig utbetalningar från svenska myndigheter på mångmiljonbelopp, säger kammaråklagare Petter Lundgren.
Lagen hindrar viktig bevisning
Den här typen av brott är resurskrävande och åklagarna har inte kunnat få fram alla bevisuppgifter i utredningen.
– Vi är av lagen förhindrade att ta del av potentiellt avgörande bevisning. Det handlar bland annat om att vi inte får läsa av meddelanden mellan de misstänkta eftersom de är släkt eller familj. Trots att vi har misstankar om mycket allvarlig brottslighet skyddar olika typer av sekretessregler de misstänkta, säger kammaråklagare Alexander Malmgren i pressmeddelandet.
– Vi kan till exempel inte hämta in vissa handlingar från vården eller hålla förhör med läkare som skrivit intyg åt brukare där vi ser att brukaren inte alls är så sjuk som det påstås i läkarintygen.
Åtalen rör sig huvudsakligen om grovt bidragsbrott, grovt bedrägeri och grovt penningtvättsbrott, skriver Åklagarmyndigheten.
Förhandlingen i Göteborgs tingsrätt planeras att starta 27 april och beräknas pågå i 41 dagar.
Visste du att vi även finns som papperstidning med veckoutgåva? Svenska Epoch Times – en traditionell nyhetstidning med klassisk, objektiv journalistik. Teckna din provprenumeration på papperstidningen idag – endast 99kr – klicka här för mer information.