Olika livsmedel trivs olika bra i olika temperaturer. Kanske lägger man för säkerhets skull det mesta i kylen, för hållbarheten. Men vet man mer om var livsmedlen mår bäst så får man inte bara bättre hållbarhet, smak och näring, utan sparar också plats i kylen.
1. Bröd
Brödet blir gammalt mycket snabbare, så lägg inte brödet i kylen. Däremot går det bra att frysa in det.

Undvik att förvara bröd i kylen eftersom ditt mjuka bröd snabbt kommer bli smuligt och torrt.
2. Basilika
Förvara inte basilikan i kylskåp. Den kan ställas på köksbänken i sin kruka eller skär av stjälkarna och ställ i ett glas vatten.
3. Kaffe
Förvara aldrig kaffe i kylskåpet eftersom det absorberar alla sorters smaker och även bryter ner kaffebönorna. Det bör i stället förvaras i en lufttät behållare.
4. Vitlök
Man ska aldrig förvara vitlök i kylskåp eftersom de kommer att börja gro och smaka riktigt beskt.
5. Honung
När man en gång har haft honungen i kylskåpet kommer den att kristalliseras och hårdna. Honungen håller sig bra i rumstemperatur.

Förvara gärna honung vid rumstemperatur på köksbänken eller i köksskåpet. Undvik kylskåp eller fuktig källare då honungen är hygroskopisk och absorberar lätt fukt och dofter.
6. Paprika
Paprika bör förvaras svalt, men undvik att placera den för kallt. Efter två veckor i ett kylskåp vid 5 grader kan paprikan skadas av kylan, särskilt om den är grön. För bästa resultat förvara paprikan i en påse i kylskåpet vid en temperatur mellan 7 och 12 grader.
7. Melon
Om melonen inte är uppskuren, förvara den inte i kylskåpet. Att förvara melon i kylskåpet hämmar mognaden av melonen. Om det är en omogen melon lägg den i en brun papperspåse och låt den ligga på köksbänken tills den blir mogen. När man har skurit i den kan den läggas i kylskåpet.

Om melonen inte är uppskuren, förvara den inte i kylskåpet.
8. Lök
Lök ska förvaras torrt, svalt och mörkt. Den bör aldrig ligga i plastpåse och inte heller i ett fuktigt kylskåp. Låt den stå framme på bänken eller på en plats där lampan är släckt. Är löken delad ska den dock förvaras i kyl.
9. Tomater
Undvik att förvara tomater i kylskåp eftersom de riskerar att förlora sin smak och mognad. Placera istället tomaterna i en skål eller på ett bord med tillräckligt med luft emellan, då de inte trivs i för tät förvaring.

Undvik att förvara tomater i kylskåp eftersom de riskerar att förlora sin smak och mognad.
10. Olivolja
Olivolja borde inte heller förvaras i kylskåp eftersom den rika smaken av oljan kommer att minska.