Över 300 grupper kräver att FN granskar Kinas människorättsbrott
Amnesty, Human Rights watch och hundratals andra grupper står bakom uttalandet.
Kravallpolis griper en man i samband med att de skingrar personer som deltar i en demonstration mot den nya nationella säkerhetslagen i Hongkong, den 1 juli 2020. Foto: Dale de la Rey/AFP via Getty Images


En koalition av fler än 300 människorättsgrupper kräver att FN skapar en ”övervakningsmekanism” för att hålla den kinesiska regimen ansvarig för sina brott mot mänskliga rättigheter både i och utanför Kina.

Organisationer som Amnesty International och Human Rights Watch har tillsammans med 50 FN-experter och över 300 andra grupper utarbetat ett gemensamt brev till FN den 9 september som kritiserar Pekings förtryck av fri- och rättigheter i Hongkong, Tibet och Xingiang, samt regimens felhantering av KKP-virus-pandemin och dess förföljelse av mänskliga rättighetsförespråkare.

"Kinas förakt för mänskliga rättigheter påverkar inte längre bara medborgarna – dess stöd till diktatorer och arbete för att förändra internationella standarder gör arbetet med att försvara mänskliga rättigheter svårare än någonsin", säger Sarah Brooks, vid International Service for Human Rights, i ett uttalande. Hon säger också att det gemensamma uttalandet har förenat organisationer från hela världen i en gemensam sak.

Koalitionen efterlyser en opartisk och oberoende FN-mekanism för att övervaka och granska Kinas övergrepp. Initiativet är ännu ett i en växande ström av internationell kritik mot Pekings taktiker, alltifrån regimens hårda nedslag på protesterna i Hongkong till dess censur av västerländska journalister och Kinakritiker.

Kräver kontreta åtgärder

En taleperson på Kinas utrikesdepartement sade på en presskonferens under onsdagen att ”de grundlösa anklagelserna från dessa organisationer inte ens är värda att bemöta.”

Några dagar tidigare skickade sju människorättsexperter från FN ett brev till den kinesiska regeringen som fördömer den nya säkerhetslagen som Peking infört i Hongkong. De skriver bland annat att lagen med sina vaga termer "kränker vissa grundläggande rättigheter" och kan göra det möjligt för kinesiska myndigheter att angripa politiska dissidenter.

I juni krävde omkring 50 människorättsexperter från FN konkreta och tydliga åtgärder för att skydda de grundläggande fri- och rättigheterna i Kina. De sade att trots många förfrågningar har den kinesiska regimen bara tillåtit fem besök av externa experter under det senaste decenniet.

En flicka deltar i en demonstation i Manchester, England där de visar sitt stöd till Hongkongs demokratiaktivister, den 31 augusti 2020. Foto: Christopher Furlong/Getty Images

I onsdagens brev skrev grupperna att de var bestörta över Pekings ansträngningar för att förvränga FN:s mänskliga rättighetsråds [UNCHR] mandat genom att ”främja samarbete framför ansvar”.

Den kinesiska regimen har, genom att använda sin permanenta plats i P5 [i FN:s säkerhetsråd], skyddat allvarliga människorättsförbrytare från åtal, grundlöst nekat FN-ackreditering till icke-statliga organisationer och hindrat människorättsaktivister från att komma till FN, skriver de.

En FN-tjänsteman berättade tidigare för Human Rights Watch att Kina har pressat mycket hårt för att försöka begränsa deltagandet av vissa icke-statliga organisationer genom att beskriva dem som terrorister. Kinesiska delegater har också avbrutit aktivister under deras vittnesmål i FN, såsom exempelvis sångerskan Denise Ho från Hongkong.

– Den "växande kören av röster" borde få FN att agera och sätta stopp för Pekings straffrihet mot de omfattande människorättskränkningarna, säger John Fisher, chef på Human Rights Watch i Genève.

”En stat som försöker sätta sig över alla former av granskning utgör ett grundläggande hot mot mänskliga rättigheter”, skriver koalitionen i det gemensamma brevet.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för vilseledande information. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi bevakar viktiga nyheter som annars kan ignoreras. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.