Österrike: Två män dömda till fängelse för samröre med IS
På bilden, som är tagen den 24 mars 2019, syns en slängd IS-flagga i byn Baghouz i Syrien. Foto: Giuseppe Cacace/AFP via Getty Images


En domstol i Österrike har dömt två män till fängelse för samröre med terrororganisationen IS, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

En man av tjetjenskt ursprung dömdes till sex och ett halvt års fängelse medan en österrikisk man fick fängelse i fyra och ett halvt år. 2013 reste de båda ner till Syrien för att strida med IS.

Den som rekryterade de två männen, en man av bosniskt ursprung, var också skyldig till brott, enligt domstolen. Men eftersom han sedan tidigare har dömts till 20 års fängelse blev straffet inte förlängt.

Från början stod sju personer åtalade, inklusive duons två fruar. Men eftersom de båda hade separerat från sina män friades de av domstolen.

Flera hundra personer i Österrike har rest eller försökt ta sig ner till Syrien för att strida med IS och andra jihadistiska grupper sedan kriget började 2011.

I november förra året sköt en man med nordmakedoniskt ursprung ihjäl fyra personer i Österrikes huvustad Wien. Mannen hade tidigare dömts för att ha anslutit sig till IS i Syrien.

 

Vill du läsa en politiskt oberoende (på riktigt) nyhetstidning med ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter? Just nu, tidsbegränsat sommarerbjudande, endast 1 krona (99kr normalt) första månaden – ingen bindning – säg upp enkelt när du vill via mejl eller telefon. Förnyas automatiskt för 99 kr/mån tills du väljer att säga upp. Du riskerar inte mer än första kronan. Klicka här för att starta din provprenumeration nu!