Ökat engagemang för återvinning bland unga
Svenskar är bra på att återvinna och under pandemin har framförallt yngre blivit ännu bättre. Foto: Förpackings- och tidningsinsamlingen, FTI.


Svenskarna fortsätter att återvinna sina förpackningar och tidningar i stor utsträckning. Under pandemin har intresset varit rekordstort, framförallt bland yngre. Det visar Återvinningsbarometern, en årlig Kantar Sifo-undersökning om svenskarnas återvinnningsvanor. 

Undersökningen genomförs på uppdrag av Förpacknings- och Tidningsinsamlingen, FTI, ett återvinningsföretag som ser till att förpackningar och tidningar i Sverige samlas in och återvinns. Insamlingssystemet finansieras bland annat med förpackningsavgifter som producenterna – det vill säga företag som importerar varor, fyller en förpackning och säljer en vara – betalar.

Årets undersökning visar att trenden håller i sig och svenskarnas engagemang i återvinning är fortsatt högt. Och ändrade livsvanor under pandemin har medfört att var femte i åldersgruppen 18–29 år anger att de blivit mer noggranna med att återvinna under pandemin.

– Förra året var ett rekordår för insamlingen av förpackningar och vi är glada att Återvinningsbarometern 2021 visar att återvinningen fortsätter att engagera. Ändrade vanor under pandemin har gjort att Sveriges invånare återvinner allt mer vilket är väldigt positivt, säger Veronica Foberg Gustafsson, kommunikationschef på FTI, i ett pressmeddelande.

Men många förpackningar hamnar forfarande i hushållssoporna och kan därmed aldrig bli återvunna. Återvinningsbarometern visar att bara 15 procent av svenskarna återvinner alla sina förpackningar.

Anledningen till att man inte källsorterar vissa förpackningar uppges framför allt vara platsbrist i hemmet och att det är mer bekvämt att slänga förpackningarna i hushållssoporna.

– För att skapa ett mer cirkulärt och hållbart samhälle måste vi se till att ta hand om de resurser som vi förbrukar. Att lämna sina förpackningar och tidningar till återvinning är en enkel sak som alla kan göra för att bidra till ett mer hållbart samhälle. Här måste vi alla hjälpas åt, säger Veronica Foberg Gustafsson.

Undersökningen har genomförts av Kantar Sifo på uppdrag av FTI och bygger på 1 000 onlineintervjuer av ett riksrepresentativt urval som genomförts i en webbpanel.

Vill du läsa en politiskt oberoende (på riktigt) nyhetstidning med ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter? Just nu, tidsbegränsat sommarerbjudande, endast 1 krona (99kr normalt) första månaden – ingen bindning – säg upp enkelt när du vill via mejl eller telefon. Förnyas automatiskt för 99 kr/mån tills du väljer att säga upp. Du riskerar inte mer än första kronan. Klicka här för att starta din provprenumeration nu!