För att få göra en provborrning på någons mark krävs en dialog med markägaren. Om undersökningen sedan leder till en gruva har företaget skyldighet att ge markägaren ersättning.
Med det ökade behovet av mineraler och metaller för bland annat batterier och magneter till elbilar och vindkraftverk – en del i den gröna omställningen – har intresset ökat för att söka efter fyndigheter i Sverige.
Den skånska aktionsgruppen Vetonu kritiserar minerallagen och har samlat in över 18 000 namnunderskrifter för en lagändring så att lokalsamhällen, kommuner och urfolk får rätt att säga nej till undersökning och utvinning.
Krav på godkänd arbetsplan
Minerallagen ger inga rättigheter för markägaren när ett företag har fått ett undersökningstillstånd på ägarens mark. Erika Ingvald, enhetschef för Mineralinformation och gruvnäring vid Sveriges geologiska undersökning, säger att det däremot måste finnas en godkänd arbetsplan innan provborrning. Prospektören beskriver i arbetsplanen vad den vill göra och det måste sedan godkännas av markägaren.
– Man har rätt att kartera genom att bara gå över markerna, men ska du göra någon inverkan, som att ta stuffer [prover] eller göra något som märks mer än att du går genom naturen, då behöver du ha med dig arbetsplanen.
Här behöver företaget och markägaren ha en dialog. Erika Ingvald berättar att det enligt bergmästaren är extremt få fall där arbetsplanen inte godkänns.
Ersättning
En del företag har en prislista för hur mycket de ersätter markägaren med om företaget exempelvis vill ta ner ett träd eller orsakar markskada.
– Då är man som prospektör skyldig att ersätta det.
Arbetsplanen ska omfatta hela tillståndstiden. Om företaget sedan får de tillstånd som behövs för att driva en gruva, och om markägaren inte har sålt marken till företaget, så är ägaren ersättningsberättigad 1,5 promille av värdet på den malm som tas upp.
Kommunen har ingen överklaganderätt, men prospektören ska kontakta kommunen för att få veta om där finns några speciella villkor för den mark man vill undersöka, förklarar Erika Ingvald. Det kan handla om vattentäkter eller skyddsvärd natur.
Det finns drygt 500 undersökningstillstånd i Sverige, både för traditionella metaller och mineraler och för sådana man inte brutit här tidigare. Det handlar främst om Skelleftefältet, Norrbotten och Bergslagen, men man söker även efter nya metaller i andra områden.
Ungefär ett av 200 undersökningstillstånd i Sverige leder till tillstånd att öppna en gruva.
Vill du läsa en politiskt oberoende (på riktigt) nyhetstidning med ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter? Just nu, tidsbegränsat sommarerbjudande, endast 1 krona (99kr normalt) första månaden – ingen bindning – säg upp enkelt när du vill via mejl eller telefon. Förnyas automatiskt för 99 kr/mån tills du väljer att säga upp. Du riskerar inte mer än första kronan. Klicka här för att starta din provprenumeration nu!