I Rio 2016 skrev han svensk OS-historia. Efter det har såväl han själv som hans sport motarbetats i Sverige. Trots det kan kanotslalompaddlaren Isak Öhrström bli ett blågult medaljhopp i nästa års Paris-OS.
– De senaste åren har varit otroligt tunga, för att uttrycka sig milt. Nu är det lite lugnare, säger 32-åringen från Tavelsjö och tillägger:
– Men de grundläggande bekymren finns kvar. Som liten idrott i ett större förbund har vi inget att säga till om.
Öhrström har varit avstängd. Hans hustru Monika har stängts av. Ingen av dem fick någon förklaring. Trots klart bättre resultat än konkurrerande landsmän ratades Isak Öhrström från Tokyo-OS 2021.
– Om jag bara siktat på OS och på medaljer hade jag förmodligen inte orkat fortsätta. Men jag älskar den här sporten. Efter femton års satsning har det blivit ett slags beroende, säger han.
Bakgrunden till att Öhrström hamnat i kläm beror till stor del på att kanotslalomförbundet inte finns med bland Riksidrottsförbundets (RF) 71 specialförbund.
Jag har medaljchans på OS.
Isak Öhrström kanotslalomåkare
Förbundet har ansökt om medlemskap men fått nobben. Därför lyder kanotslalom under kanotförbundet.
– Sedan 2016 har kanotförbundet bekämpat kanotslalom på ett sätt som gör att sporten snart riskerar att försvinna i Sverige. Förbundet började med att plocka bort slalomkommittén och har efter det hittat på olika sätt för att få bort sporten, säger Bo-Marcus Lidström, ordförande i kanotslalomförbundet.
Fram till för sju år sedan växte kanotslalom stadigt i Sverige. I Rio 2016 blev Öhrström förste svenske slalompaddlare på ett OS och SM samma år lockade runt 90 deltagare.
– Förra året var det tolv, säger Öhrström.
– Det är den lägsta siffran någonsin och då var första SM ändå redan 1977, säger Lidström.
Flera av landets största talanger har lagt av eftersom de ansett det meningslöst att fortsätta satsningar som i avsaknad av uppbackning ändå inte skulle kunna leda någonstans.
– Det har fått konsekvenser för människors liv, säger Öhrström som när det gäller sin egen historia väljer att vara försiktig med orden.
Han är åter med i Sveriges Olympiska Kommittés (SOK) topp- och talangprogram och vill inte riskera platsen där genom att i detalj berätta vad han varit utsatt för under de senaste åren.
Epoch Times har genom en källa tagit del av såväl skriftliga dokument som inspelade telefonsamtal vilka ger en tydlig bild av hur en svensk elitidrottare behandlas av dem som sitter på makten.
Efter en anmälan från förbundets generalsekreterare Anders Danielsson stängde förbundets disciplinkommitté 2018 av Öhrströms hustru Monika Mitasikova från landslaget i ett år (efter överklagan ändrat till två månader). Isak Öhrström fick en varning. De båda ansågs ha brutit mot SKF:s och RF:s värdegrund.
Öhrström ville ha en närmare förklaring och ringde upp en ledamot i disciplinkommittén.
”Det handlar om dåligt uppträdande. I besluten står det inte exakt vad ni gjort. Man kan säga att det beror på dåligt uppträdande. Spridit felaktig information står det och uttryckt missnöje med landslaget”, säger ledamoten.
Vi ser att det är ett ärende för RF och inget vi kommenterar.
Styrelseledamot i Svenska Kanotförbundet
Under det fortsatta samtalet försökte Öhrström förgäves få konkreta exempel på hur han och Mitasikova brutit mot värdegrunderna.
De överklagade beslutet till kanotförbundets styrelse men utan att få gehör. Ärendet hamnade till slut på Riksidrottsnämndens (RIN) bord. RIN upphävde beslutet och bedömde bland annat att Anders Danielssons anmälan varit alltför vag och allmänt hållen.
– Trots friandet blev Monika avstängd hela 2019 och nästan hela 2020. Och på kanotförbundets hemsida beskrevs båda som skyldiga. Det är några i raden av exempel på hur förbundet undanhåller fakta i syfte att smutskasta, säger Bo-Marcus Lidström.
Då kanotslalomförbundet 2019 sökte medlemskap i RF motsatte sig kanotförbundet det med motiveringen att kanotslalom bedrevs i förbundets regi. RF gav kanotslalomförbundet kalla handen.
Epoch Times har haft kontakt med kanotförbundet för att få dess version av förhållandet till den överlägsne Sverigeettan och de uppenbara motsättningarna mellan de två förbunden. Det halva löftet om att ordföranden Lars Martinsson skulle ringa tillbaka dagen efter förra veckans styrelsemöte blev i stället ett sms:
”Hej, vi diskuterade din förfrågan om intervju angående ansökan till RF om kanotslalomförbund. Vi ser att det är ett ärende för RF och inget vi kommenterar”, skriver en av styrelsemedlemmarna.
Epoch Times svar:
”Hej! Ok, jag förstår. Beklagar ert beslut eftersom nu endast ena parten kommer till tals. Tänkte att ni ville bemöta anklagelserna om att ni motarbetar kanotslalomförbundet”.
Vid VM 2019 säkrade Öhrström en svensk kvotplats till Tokyo-OS. På för-OS kom han femma och 2020 blev han förste svenske världscupsegrare. Ändå plockades han bort ur SOK:s topp och talangprogram.
– Kanotförbundet stängde av Isak från en OS-kvaltävling och ändrade godtyckligt uttagningsreglerna vid ett antal tillfällen, allt för att inte Isak skulle komma med. Platsen gick i stället till Sverige-fyran, säger kanotslalomförbundets ordförande.
I ett inspelat samtal ber Öhrström att få en förklaring till avstängningen. Svaret: ”Det kommer du inte att få. Jag är förbjuden att skicka det”, säger personen som då var kanotförbundets ansvarige för kanotslalom.
– Det är så stolligt att man bara vill gråta. Om det inte funnits på band hade de inte visat sitt fula tryne, ingen hade väl kunnat tro att ett förbund behandlar en person på det här sättet, säger Lidström.
Isak Öhrström försöker att lägga allt bakom sig och skönjer en åtminstone liten ljusning under den nye förbundskaptenens ledning.
– Han har sin grund i kanotslalom. Men för att sporten så småningom ska kunna återhämta sig i Sverige krävs ett förbund som stöttar. Just nu är jag tacksam för att den värsta turbulensen lagt sig och vill inte skapa en ny genom att säga för mycket.
Tillbaka i SOK:s satsning har Öhrström siktet inställt på nästa års Paris-OS.
– Jag har medaljchans. I OS får varje land ha endast en deltagare och det gör att konkurrensen inte är lika hård som i till exempel på EM eller i världscupen.
Fem av sex sökande får kalla handen av Riksidrottsstyrelsen
Sex förbund har i år sökt medlemskap i Riksidrottsförbundet (RF). Sannolikt blir det endast Svenska förbundet för funktionell fitness som röstas in på RF-stämman 26–28 maj.
Riksidrottsstyrelsen (RS) föreslår att stämman bifaller ansökan. RS konstaterar att funktionell fitness är besläktad med en rad olika idrotter och förbund som redan är medlemmar i RF. Just sådana släktskap brukar utgöra ett hinder för nya medlemskap. Men i detta fall har de närbesläktade förbunden inte haft något att invända mot ansökan.
Däremot föreslår RS avslag på bland annat E-sportförbundets ansökan.
”För medlemskap ska ett förbund administrera idrott såsom idrottsrörelsen har definierat det. För att vara en idrott krävs tävlingsregler som bestäms och ägs av idrottens organisation. Utövarreglerna för spelen inom e-sport ägs och även förändras/uppdateras av tillverkarna av spel och inte av Svenska E-sportförbundet. Därmed ska ansökan avslås”, skriver RS.
Avslag föreslås även för ansökningarna från Sveriges schackförbund och Svenska Taekwondounionen ansökningarna från Svenska sexförbundet (!) och Svenska kanotslalomförbundet avvisas utan prövning eftersom ansökningarna var ofullständiga.