Oljans priskollaps leder till stora problem för Norge. Landets regering har ännu inte har bestämt sig för med vilken strategi man ska möta coronakrisen, som sänker efterfrågan på olja dramatiskt.
Det största prisraset har skett för den amerikanska WTI-oljan, men även Brentoljan från Nordsjön har dragits med i fallet. På tisdag kväll hade priset fallit med 23 procent, till 20 dollar fatet.
Olja är, tillsammans med naturgas, Norges viktigaste exportvara och ett prisras får därför stora följder för den norska ekonomin. Många analytiker och ekonomer har spekulerat kring om landet likt oljegiganter som Saudiarabien och Ryssland ska skära ner sin produktion. Men på tisdagen ville oljeminister Tina Bru (Høyre) inte lämna något besked.
– Vi har inte bestämt oss. Men det kommer att ske snart, sade hon under ett webbsänt möte med oljebranschen.
Stabilare priser
Enligt källor till den norska tidningen Stavanger Aftenbladet vill Bru strypa oljekranarna, men något slutligt beslut har inte fattats. Men på lite längre sikt tror hon att priset kan återhämta sig.
– Det finns anledning att tro att avtalet som tecknats av Opec+, i kombination med att vi gradvis får mer aktivitet i den globala ekonomin, kommer att stabilisera priserna på sikt, sade Bru under mötet.
Avtalet hon refererar till är en överenskommelse mellan ett tjugotal oljeländer om att minska produktionen med 9,7 miljoner fat per dag från och med maj.
Tuffa tider
Även statsminister Erna Solberg deltog på mötet. Hon påminde om att Norge fortsatt har goda marginaler tack vare oljefonderna.
– Vårt huvudfokus är inte på kortsiktiga ändringar, utan på att hantera de långsiktiga konsekvenserna av den osäkerhet som råder, sade Solberg.
Oljebranschen vittnar dock om att det redan nu är tuffa tider.
– Det är ingen tvekan om att oljeprisets fall drabbar oss hårt. Det ger ett stort intäktsbortfall, sade Arne Sigve Nylund, styrelsemedlem i branschorganisationen Norsk olja och gas, på mötet.
(Henning Eklund/TT)