Konkurs för Norwegianbolag
Norwegians pilot- och kabinbolag i Sverige och Danmark ansöker om konkurs. Foto: Johan Nilsson/TT-arkivbild


Norwegians pilot- och kabinbolag i Sverige och Danmark ansöker om konkurs, enligt ett pressmeddelande från bolaget.

Totalt berörs över 1 500 piloter och 3 100 kabinanställda.

Beslutet om att ansöka om konkurs gäller fyra dotterbolag: Pilot Services Sweden AB, Norwegian Pilot Services Denmark ApS, Norwegian Cabin Services Denmark ApS samt Norwegian Air Resources Denmark LH ApS.

Norwegian har även sagt upp sina avtal med bolagen OSM Aviation och Rishworth gällande bemanning.

"Piloterna och kabinpersonalen är i huvudsak anställda i olika dotterbolag i Norwegiankoncernen. Trots alla de åtgärder som bolaget har vidtagit för att minska kostnaderna, återstår tyvärr inget annat alternativ för styrelsen för dessa bolag än att ansöka om konkurs", skriver bolaget i pressmeddelandet.

De bolag som konkursansökan gäller och avtalen som sagts upp påverkar totalt 1 571 piloter och 3 124 kabinanställda i Sverige, Danmark, Finland, Spanien, Storbritannien och USA, skriver bolaget.

Bolagets koncernchef Jacob Schram ifrågasätter i ett pressmeddelande varför det inte har getts statligt stöd i Sverige och Danmark:

"Den första formella ansökan till svenska myndigheter skickades för en månad sedan men det har fortfarande inte kommit några konkreta förslag på likviditetsåtgärder. Vi har inte tid att vänta eftersom bolaget befinner sig i akut kris."

Bolaget ska hålla en pressträff under eftermiddagen.