Äldre hantverkskunskaper måste hållas vid liv

I dag finns bara ett tiotal bevarade Att hålla gamla hantverkskunskaper vid liv kräver att man hela tiden förnyar och fördjupar dem. Foto från återuppbyggnaden av kyrkan. Foto: Mattias Hallgren


För ett par veckor sedan rapporterade vi om att återuppbyggnaden av Södra Råda kyrka är klar. Kyrkan brann ner 2001 och har sedan dess återuppbyggts enbart med hjälp av medeltida tekniker. Även om ett av syftena naturligtvis varit att återuppbygga kyrkan så har projektet fokuserat på att genom det praktiska hantverket försöka förstå hur man på medeltiden byggde timrade kyrkor.

Återuppbyggnaden har inte varit ett enda långt projekt utan har finansierats som såväl landsbygdsprojekt, forskningsprojekt och kommunikationsprojekt. Vägen har varit krokig, men den har lett till kunskaper och förståelser av medeltida byggtekniker som inte skulle ha kunnat erhållas genom enbart teoretisk forskning.

Under projektets gång hamnade mer och mer av uppmärksamheten på processen att ta fram material och mindre på själva byggnadsteknikerna. Det blev tydligt att det krävdes en enorm hantverksskicklighet för att på ett bra sätt hugga ner skog och yxa till brädor av virket; att det krävdes stor kunskap om ergonomi och lyfttekniker för att få ut timret ur skogen och lyfta upp takstolarna.

Redan prenumerant? Logga in för att läsa vidare
Vill du också läsa politiskt oberoende (på riktigt) ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter?
Tidsbegränsat introduktionserbjudande, endast 1 krona första månaden utan att binda dig! Bara 99 kronor i månaden därefter. Säg upp när du vill! Vill du även ha papperstidningen betalar du endast 19 kronor första månaden, 149 kronor därefter. Säg upp enkelt när du vill!