Andelen olämpliga läkemedel som skrivs ut till äldre över 80 år har minskat med mer än 15 procentenheter på sex år. Men skillnaden mellan kommunerna är stor.
– Det är inte vård på lika villkor, säger läkemedelsrådgivaren Lars-Åke Söderlund.
Socialstyrelsen har en förteckning på läkemedel som kan vara olämpliga för äldre och leda till högre risk för biverkningar.
Fortfarande skrivs många sådana recept ut till åttioplussare. Men mellan 2010 och 2016 har antalet olämpliga läkemedel som skrivs ut i Sverige minskat från 32 procent till 16,4 procent, enligt initiativet Koll på läkemedel.
– Det är ett oerhört positivt resultat. Vi ser samma positiva trend över kommuner och landsting, säger Lars-Åke Söderlund, styrgruppsordförande för initiativet och rådgivare på Apoteket.
"Inte vård på lika villkor"
Men avståndet från rikssnittet 16,4 till enskilda kommuner är stort. Störst andel olämpliga läkemedel ges ut i Öckerö med 26,7 procent, och minst i Sorsele med 8,5 procent.
– Beroende på hur mycket onödiga läkemedel som förskrivs är det ett mått på vårdkvaliteten i kommunerna. Det är inte vård på lika villkor, säger Lars-Åke Söderlund.
Han förklarar att lever och njure, som utsöndrar läkemedel, förändras med åren vilket leder till att läkemedel påverkar äldre och yngre olika. Ett sömnmedel som inte är anpassat kan fortsätta att verka långt inpå nästa dag för en äldre person.
Flera orsaker bakom
Anledningarna till att äldre får fel mediciner kan vara många.
– Vi vet att många äldre har en oregelbunden kontakt med sin läkare. Många gånger saknas en gemensam läkemedelslista. Äldre har ofta olika vårdhuvudmän, från landsting till kommunal vård, med olika journalsystem. Sedan kan det vara tidsbrist, och att man brister i rutiner för uppföljning.
Lars-Åke Söderlund vill att äldre ska ställa frågor till sin läkare om varför de förskrivs sin medicin. Koll på läkemedel har ingen nollvision men tycker att kommunerna ska nå samma nivå som Sorsele.
– Det skulle vara önskvärt att det var noll. Men i vissa fall finns det inga alternativ. Då är det viktigt att man anpassar dosen, säger Lars-Åke Söderlund.
(TT)