Det finns företag som tillverkar små kärnkraftverk till en betydligt lägre kostnad än de stora. Kärnkraftverk som redan i dag driver hangarfartyg och ubåtar, som inte kan utnyttjas för att tillverka vapenplutonium och som inte kan explodera vid härdsmälta, skriver Bernt Stymer.
Vi elkonsumenter ser med förvåning hur den svenska politiken famlar i total inkompetens i frågan om vår framtida elförsörjning. Faktum är att Sveriges elkonsumenter redan har tillgång till all den el de behöver, även utan vindkraftverken. Det visas varje dag och timme på Svenska Kraftnäts webbplats Kontrollrummet, och det visar också det olagliga i klimatlögnen.
Södra Sveriges ökande elbehov kan enkelt lösas genom ett lämpligt antal små reaktorer.
Nuvarande svensk politik, att täcka kommande ökande behov av el i näringslivet, har blockerats till handlingsförlamning främst av den felaktiga och osakliga uppfattningen att den elen bara kan skaffas i stora och dyrbara kärnkraftsanläggningar.
I sak vet vi, och inte bara tror, att redan på 1950-talet drevs till exempel båten Savannah med ett litet billigt kärnkraftverk. Vi vet också att tusentals andra båtar nu, inklusive alla hangarfartyg och nästan alla ubåtar och så vidare, drivs av dessa små energikällor som är ofarliga för människor alldeles i närheten och som inte kan explodera vid härdsmälta. Amerikanska företag, till exempel Westinghouse, har tillverkat dessa små kärnkraftverk till en kostnad mindre än en procent av dagens nya stora verk i Finland. Ytterligare fördelar med dessa små verk är att de inte kan nyttjas för att tillverka vapenplutonium, att de kan grävas ned utan skötsel i många år och att de kan kopplas ihop till hur stora sammanslagna verk som helst. Kan sedan deras teknik utvecklas till att utnyttja större delen av energin som finns kvar i allt det avfall som finns från dagens stora kärnkraftverk, så kan dessa nya verk köras i århundraden på det redan befintliga avfallet.
Södra Sveriges ökande elbehov kan enkelt lösas genom att ett lämpligt antal små reaktorer grävs ned i de nedlagda verken Ringhals och Barsebäck där elnätet är färdigt utbyggt.
Vad kan bli enklare än att lösa frågan om mera el i framtiden, inom något år, genom att någon i regeringen eller i näringslivet nu lyfter på luren och ringer Westinghouse i Ludvika? Man behöver inte ens betala utrikessamtal.
Kan det här vara så svårt?
Bernt Stymer
Strängnäs
Detta är en opinionstext. Åsikterna är skribentens egna.