De har fortfarande lägre grundlön. Men inklusive bonusar lyfter börsens vd-kvinnor högre total ersättning än de manliga direktörerna, visar en granskning.
– Kvinnorna har presterat bättre än sina manliga motsvarigheter, säger Erika Andersson, vd på Allshares.
För tionde året i rad har bolaget Allshares (namnbytt från Novare Pay) sammanställt Stockholmsbörsens samtliga bolags löner och ersättningar till vd:ar och styrelseledamöter.
Snittlönen för en börsdirektör var i fjol 4,4 miljoner kronor, räknat på medianlönen. Det var en ökning med relativt sett måttliga 4,7 procent jämfört med 2022, att jämföra med ökningen på 4,1 procent för andra löntagare, enligt vad avtalsrörelsen landade i.
– I historisk kontext höll man igen, säger Erika Andersson som konstaterar att skillnaden mellan vad toppdirektören och övriga anställda fick i påslag aldrig varit mindre under de år som Allshares mätt.
Två av tre får bonus
Vd:arnas löner brukar ungefär öka dubbelt så mycket, men har nu precis som löntagare längre ner på trappstegen fått reallönesänkningar två år i rad.
Men de verkställande direktörerna får också allt som oftast (två tredjedelar av dem får det) även bonusar i olika former. Då landade totalersättningen i fjol på 7,3 miljoner kronor, upp 5,4 procent, baserat på bolagens årsredovisningar.
Och eftersom bonusen baseras på grundlönen blir effekten dubbel. I kronor räknat har bonusarna aldrig varit så höga, enligt Erika Andersson.
Och det är de kvinnliga vd:arna som är de riktiga bonusdrottningarna. För trots att deras grundlöner är cirka fem procent lägre än männens, så ligger kvinnornas totalersättningar två procent högre – de får alltså högre bonusar.
”Gör det än mer märkligt”
De kvinnliga vd:arna utgör bara tolv procent av det totala antalet högsta chefer. Så statistiskt kan det möjligtvis bli vissa skevheter.
– Men nu har vi sett det här två år i rad, säger Erika Andersson.
Varför kvinnor får högre bonusar är svårt att veta säkert. Men i statistiken syns att kvinnor har fått högre utfall i förhållande till maximal möjlig rörlig ersättning. De fick i genomsnitt 51,7 procent utfall medan männen fick 45,8 procent.
– Det finnas alltså stöd i vår statistik för att de kvinnliga vd:arna har presterat bättre än sina manliga motsvarigheter, vilket gör det än mer märkligt att kvinnor har lägre fast lön, säger Erika Andersson.