Planerar du inför livet som pensionär? Då finns ett för många okänt "skatteglapp" som kan bli kostsamt. Så här ska du göra för att undvika missen som kan kosta cirka 30 000 kronor om året.
Riktåldern för att ta ut pensionen är för närvarande 67 år. Men den lägsta åldern för att ta ut allmän pension är tre år tidigare, det vill säga 64 års ålder.
Efter ett långt arbetsliv är det också många som ser fram emot att få kliva av tidigare, men kan då mötas av en negativ överraskning för privatekonomin.
"Missar skattesidan"
Under en period kan det nämligen bli ett dyrbart glapp mellan arbetslivet och pensionen, för en medelinkomsttagare handlar det om cirka 2 000–3 000 kronor i månaden.
– Jag fick en fråga från en nybliven pensionär så sent som i dag. Man lägger mycket tid på att räkna ut sin exakta pension men så missar man skattesidan, säger Joel Stade, sakkunnig i frågor om pensionärers ekonomi hos PRO, Pensionärernas riksorganisation.
Förklaringen är att som pensionär får du en ungefär lika stor skatterabatt – det förhöjda grundavdraget – som den som arbetar får genom jobbskatteavdraget.
Missen som många gör är att man tror att detta är kopplat till när pensionen börjar att gälla när det i stället är kopplat till ålder, det vill säga när du fyller 67 år.
Det är det som i sin tur skapar "skatteglappet" och är något som man måste ta höjd för, påpekar Joel Stade.
– Man måste hålla koll på detta om man vill gå tidigare från arbetslivet. Det viktiga är att man är medveten om detta och inte blir förvånad när det kommer mindre pengar än man hade hoppats, säger han.
Tipset: Jobba extra
För den som ändå vill kliva av före 67 års ålder finns dock några alternativ för att mildra den ekonomiska smällen, tipsar Joel Stade:
– Fler och fler blir så kallade "jobbonärer", det vill säga att de tar ut pensionen och så fortsätter man att jobba, oftast inte heltid. Då får du jobbskatteavdrag på de pengarna. Det är ett sätt att dryga ut inkomsten lite.
PRO har dock lyft frågan att man anser att skattesystemet är orättvist utformat för den som nu hamnar i den här situationen. Därför vill man se en politisk lösning, exempelvis genom att sänka åldersgränsen för det förhöjda grundavdraget till det året personen fyller 66 år.
– Pension är en uppskjuten lön och vi tycker att man ska backa och bygga om hela skattesystemet, för detta är feltänkt, säger Joel Stade.