Utredare vill se att en arresteringsorder utfärdas mot Sydkoreas tidigare president Yoon Suk Yeol, rapporterar Yonhap.
Den gemensamma utredningsgruppen – bestående av polis, försvarsmyndigheten och antikorruptionstjänstemän – undersöker Yoon med anledning av hans införande av krigslagar tidigare i december.
På måndagsförmiddagen, lokal tid, meddelade de att de ansökt om en arresteringsorder eftersom Yoon vid tre tillfällen ignorerat kallelser om att inställa sig till förhör. Han har dessutom blockerat myndigheter från att genomföra en husrannsakan på hans kontor.
Det är ännu inte klart om domstolen kommer att bevilja ansökan om en arresteringsorder, eller om Yoon kan tvingas till att inställa sig till förhör.
Enligt Sydkoreas lagar kan platser som potentiellt skulle kunna vara kopplade till militära underrättelser inte beslagtas eller genomsökas utan samtycke från den ansvariga personen, i det här fallet Yoon Suk-Yeol. Och det är inte sannolikt att den tidigare presidenten frivilligt kommer att lämna sin bostad om han riskerar att bli frihetsberövad.
Det var den 3 december som Yoon i ett tv-tal utlyste undantagstillstånd med tillhörande krigslagar, med hänvisning till att oppositionen paralyserar regeringens arbete. Några timmar senare tvingades han backa sedan beslutet röstats ner i parlamentet.
Yoon bad om ursäkt men tvingades ändå bort från presidentposten. I mitten av december inleddes en riksrättsprocess mot honom. Den drivs av konstitutionsdomstolen som ska hålla nästa förhör den 3 januari, enligt Yonhap.
Det politiska kaoset fördjupades förra veckan när parlamentet röstade för att ställa även hans ersättare, Han Duck-Soo, inför riksrätt.