Ny vindkraft till havs ska byggas genom att staten pekar ut var, föreslår en utredning som överlämnas till regeringen. Men utan statsstöd kommer i stort sett inga vindparker att byggas. Det kommer inte att bli lönsamt under rådande förhållanden, enligt regeringens utredare.
Genom ett auktionssystem ska staten ta över lite av den vilda västern som präglar svensk vindkraft till havs. Ett auktionsförfarande gäller i alla andra europeiska länder.
Det förväntas skapa enklare, tydligare spelregler där vindkraftsbyggarna ska slippa få sena nej när de redan lagt ner stora pengar.
Går inte få lönsamt
Men. Förslaget kommer inte att leda till mer vindkraft till havs i Sverige, konstaterar utredaren Magnus Hermansson. Det saknas överlag längs hela den svenska kusten kommersiella förutsättningar att få vindkraften lönsam, enligt en rapport som utredarna beställt. Därför kommer förmodligen inget att byggas utan att staten bidrar med någon form av stöd.
– Vårt förslag leder därmed inte i sig till att det byggs mer vindkraft, säger Hermansson.
En titt ut i Europa visar att enbart 0,5 procent av alla byggda vindparker till havs de senaste tio åren har skett på marknadsmässiga villkor, det vill säga utan att staten skickat med en påse pengar.
Men det ligger utanför utredarens mandat att föreslå något stöd.
Miljöminister Romina Pourmokhtari (L) vill på presskonferensen inte svara på om regeringen är beredd att skjuta till pengar.
– Det här är inte tillräckligt, det vet vi, vi måste göra mer. Vi behöver förändra vårt system, säger hon.
Förslaget i korthet
Utredningen tillsattes för över ett år sedan med syfte att få till fler vindsnurror i havet - kraft som ofta pekas ut som den största potentialen för mer svensk elproduktion. De närmaste 20 åren uppskattas elbehovet fördubblas.
Så här ser utredarens förslag ut i korthet:
1. Ett statligt auktionssystem som skapar bättre och tydligare spelregler.
2. Övergångsregler för att hantera de befintliga projekten.
Med ett auktionssystem, som föreslås träda i kraft 1 juli 2026, får vindkraftsföretaget som vinner auktionen ensamrätt. Försvarets, kommunens eller andra intressen är redan avgjorda. Det löser till stora delar planeringsproblemet och risken för att det i slutändan blir ett nej.
Dröjer länge
Nya vindkraftparker med det föreslagna auktionsförfarandet kommer att dröja till slutet av 2030-talet, bedömer utredaren.
Problemet är hur alla projekt som redan kommit igång ska hanteras. Utredningen föreslår att dessa i stort sett ska prövas parallellt enligt de nuvarande reglerna. Annars uppstår ett vakuum där inget kommer att byggas på många år.