Flera länder överväger att ingripa skarpare och beslagta fler fartyg i den ryska så kallade skuggflottan, rapporterar Politico.
Samtal om detta förs i det fördolda, enligt nyhetssajtens anonyma källor som identifieras som två EU-diplomater och två regeringstjänstemän. Och vid sidan av samtalen slipas det på ny lagstiftning för att det ska bli möjligt att göra fler ingripanden.
Ett förslag uppges vara att länderna gemensamt ska börja hänvisa till miljölagstiftning för att beslagta de ofta slitna och oljefyllda fartygen, eller att anklaga dem för piratverksamhet. Ett alternativ som dryftas är att varje enskilt land inför lagar som ger befogenheter att ingripa längre ut till havs, enligt Politicos källor.
Där finns det dock många hinder i form av internationell sjörätt.
– Vi kan inte spärra av hela havet, men vi kan kontrollera en större del. Det finns många möjligheter, säger Estlands utrikesminister Margus Tsahkna till sajten, och understryker att flera länder behöver samordna sig i detta.
EU, USA och fler västländer har infört allt tyngre sanktioner mot Ryssland med anledning av det ryska invasionskriget i Ukraina. Ryssland har då sjösatt en flotta med minst ett tusental fartyg för att kringgå sanktionerna. Fartygen är i regel föråldrade och rundar reglerna bland annat genom att ha komplicerade ägarstrukturer och segla med så kallad bekvämlighetsflagg.
På så vis bedöms Ryssland fortsatt få in stora intäkter på oljan till den krigsekonomi som har införts. Omkring hälften av Rysslands oljeexport seglar genom Finska viken.