Omkring 1 100 svenska dricksvattenanläggningar har ett sämre skydd mot sabotage och intrång. En av dem är reservoaren i Bollebygd som tillsammans med anläggningar i Bollnäs och Tranemo nyligen utsatts för misstänkt sabotage.
I alla tre anläggningar misstänks obehöriga ha tagit sig in. I Bollebygd har uppmaningen att inte dricka vatten direkt ur kranen nu gällt i två veckor.
– Generellt skulle jag vilja säga att dricksvattenförsörjningen är säker. Men, tyvärr, de här inbrotten visar att det ändå finns arbete kvar att göra för att ytterligare höja säkerheten, säger statsinspektör Christer Johansson på Livsmedelsverket.
I Bollebygd fanns sedan tidigare ett beslut om extra pengar för att stärka säkerheten på olika dricksvattenanläggningar.
I samband med upptäckten av en olåst vattenreservoar tidigare i december gjordes akutinsatser och arbetet påskyndades.
– Pengarna hade vi fått innan incidenten, så vi hade gjort det här oavsett. Det var ett gammalt låssystem, och nycklar kan vara på villovägar, säger Ulf Krüger, chef för teknik- och serviceförvaltningen i Bollebygds kommun.
Olika krav
Livsmedelsverket har till uppgift att leda och samordna arbetet med att säkra vattenförsörjningen i Sverige.
Detta görs till exempel genom dricksvattenföreskrifterna från 1989 men också via de nationella säkerhetsföreskrifterna som kom 2008 och som också kallas Lås och bom-föreskrifterna.
– Dricksvattenproducenten ska förebygga, upptäcka och avhjälpa sabotage och annan skadegörelse, säger Christer Johansson.
Många omfattas inte
Föreskrifterna riktar sig mot anläggningar som försörjer minst 2 000 anslutna.
Men i Sverige finns enligt Livsmedelsverket omkring 1 100 kommunala dricksvattenanläggningar som inte kommer upp i 2 000 anslutna personer och därmed inte omfattas av de extra kraven.
Reservoaren i Bollebygd är ett exempel.
– Då gäller de generella kraven som ges i dricksvattenföreskrifterna: förebyggande arbete och kvalitetskrav. I det förebyggande arbetet så ingår ju till viss del att se till att ingen obehörig kan påverka vattnet, säger Christer Johansson på Livsmedelsverket.