loadingVår kultur och våra värderingar påverkar vad vi lägger på tallriken. Målning av Marten van Cleve (1527–1581). Foto: Public Domain
Vår kultur och våra värderingar påverkar vad vi lägger på tallriken. Målning av Marten van Cleve (1527–1581). Foto: Public Domain
Livsstil

Tro på tallriken – 800 års matkultur

Anton Anderberg

Med utgångspunkt från Glimmingehus och med fokus på människors värderingar bjuder Richard Tellström på en fascinerande föreläsning om dåtidens människors matkultur och dess kopplingar till religion, magi och hälsa.

Richard Tellström är utbildad etnolog och en av Sveriges främsta mathistoriker. Han har specialiserat sig på hur mat och måltider speglar samhällets värderingar och kulturella förändringar. Richard Tellström är känd från bland annat tv-programmet ”Historieätarna”, där han bidrog med expertkunskap om historiska matvanor. Han har författat flera böcker och är nu aktuell med boken ”Varje tugga är en tanke: Svensk matkultur under 800 år”.

Richard Tellström är författare, etnolog och mathistoriker. Foto: Magnus Norlen

Boken nominerades till Augustpriset 2024 för Årets svenska fackbok och ger en insiktsfull skildring av den svenska måltidens historia från 1200-talet fram till nutid. I boken diskuterar Tellström bland annat hur kulturella, politiska och ekonomiska faktorer påverkar vad vi äter.

Feedback

Läs mer

Mest lästa

Har du ett nyhetstips?

Skicka till es.semithcope@spit.

Rekommenderat

loadingVår kultur och våra värderingar påverkar vad vi lägger på tallriken. Målning av Marten van Cleve (1527–1581). Foto: Public Domain
Vår kultur och våra värderingar påverkar vad vi lägger på tallriken. Målning av Marten van Cleve (1527–1581). Foto: Public Domain
Livsstil

Tro på tallriken – 800 års matkultur

Anton Anderberg

Med utgångspunkt från Glimmingehus och med fokus på människors värderingar bjuder Richard Tellström på en fascinerande föreläsning om dåtidens människors matkultur och dess kopplingar till religion, magi och hälsa.

Richard Tellström är utbildad etnolog och en av Sveriges främsta mathistoriker. Han har specialiserat sig på hur mat och måltider speglar samhällets värderingar och kulturella förändringar. Richard Tellström är känd från bland annat tv-programmet ”Historieätarna”, där han bidrog med expertkunskap om historiska matvanor. Han har författat flera böcker och är nu aktuell med boken ”Varje tugga är en tanke: Svensk matkultur under 800 år”.

Richard Tellström är författare, etnolog och mathistoriker. Foto: Magnus Norlen

Boken nominerades till Augustpriset 2024 för Årets svenska fackbok och ger en insiktsfull skildring av den svenska måltidens historia från 1200-talet fram till nutid. I boken diskuterar Tellström bland annat hur kulturella, politiska och ekonomiska faktorer påverkar vad vi äter.

Feedback

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2025