Det nya förslaget om ett förstärkt högkostnadsskydd inom tandvården får ett blandat mottagande bland tandläkare.
– Det är olyckligt hur det här förslaget har utformats, även om det är bra med ett förstärkt högkostnadsskydd, säger Lars Olsson, näringspolitisk chef på branschorganisationen Privattandläkarna.
Han menar att en reform som utgår ifrån ålder, i stället för behov träffar fel. Dessutom omfattas inte hälsofrämjande och förebyggande åtgärder, vilket även de med sämst munhälsa har behov av.
Kritik mot pristak
En annan del i kritiken handlar om det pristak som föreslås och som utgår ifrån det så kallade referenspriset för tandvård, det vill säga det fastställda normalpriset för en behandling. Patienten ska betala 10 procent av referenspriset och staten resterande del.
– All tandvård har ett pris överstigande referenspriset. Det här kommer att leda till att vårdgivaren inte kan nyinvestera och hänga med i teknikutvecklingen, i förlängningen en sämre tandvård, säger Lars Olsson.
Kritiken delas dock inte av Eva Ljung, vd för Folktandvården i Stockholm.
– Jag är genuint jätteglad för den här patientgruppens skull och ser fram emot att kunna ta emot dem som tidigare inte har haft råd med behandling. Det är så många utredningar som har försökt men inte lyckats med att göra det här enormt komplicerade systemet bra för patienterna, säger hon.
"Räcker inte till alla"
Ser du inga problem med hur förslagen har utformats?
– Någonstans måste man välja, det räcker inte till alla. Utredningen har gjort denna gränsdragning, efter ålder i stället för riskgrupp. Det måste vara enkelt, transparent och skalbart. I nästa steg kanske fler kan omfattas. När det gäller prisregleringen så är det ju viktigt att referenspriset uppdateras och speglar de faktiska kostnaderna.