Agera snabbt och effektivt för att få bort Sydkoreas president Yoon Suk-Yeol från sin post. Det är oppositionens krav dagen efter att det står klart att Yoon ställs inför riksrätt.
Glädjen kring helgens besked att Sydkoreas president kan vara på väg att petas följs av tydliga krav från landets oppositionsledare.
President Yoon Suk-Yeol är i nuläget fråntagen all politisk makt efter att nationalförsamlingen på lördagen röstade för att väcka riksrättsåtal mot honom. Detta efter händelseutvecklingen för två veckor sedan där presidenten beslutade att utlysa ett kortlivat militärt undantagstillstånd, vilket skapade en djup politisk kris i landet.
Konstitutionsdomstolen har nu 180 dagar på sig att avgöra om presidenten ska bli avsatt eller återinsättas på sin post.
Vill begränsa kaoset
Oppositionsledaren Lee Jae-Myung vill se en snabb och effektiv process i domstolen för att minimera risken för "ytterligare nationell förvirring och lidande för folket".
Inför sydkoreanska reportrar föreslår också Lee att ett nationellt råd skapas där regeringen och nationalförsamlingen ska samarbeta över blockgränserna. Enligt Lee kommer oppositionspartiet däremot inte att avkräva att presidentens tillfälliga ersättare, premiärminister Han Duck-Soo, också ska ställas inför riksrätt trots krav från vissa läger på just detta.
– Partiet kommer att aktivt samarbeta med alla andra partier för en stabilisering av det politiska läget och och återupprätta omvärldens förtroende. Nationalförsamlingen och regeringen ska samarbeta för att snabbt lösa den kris som svept över Sydkorea, säger oppositionsledaren.
Har tagit månader
Det har skett två gånger tidigare att en president har ställts inför riksrätt i Sydkorea. I fallet med Roh Moo-Hyun år 2004 tog det konstitutionsdomstolen 63 dagar att fatta ett friande beslut. I fallet med Park Geun-Hye år 2016 tog det 91 dagar innan det stod klart att hon blev avsatt.