Sydkoreas kritiserade president Yoon Suk-Yeol överlevde första försöket till omröstning om riksrätt. Nu är det dags igen. Fler än 200 000 sydkoreaner väntas dyka upp för att protestera mot presidenten.
Omröstningen gällande Yoon Suk-Yeol är planerad till sen eftermiddag lördag, lokal tid (under morgonen svensk tid). Den som hölls förra veckan bojkottades av presidentens parti, vilket gjorde att det inte gick att ta ställning i frågan om riksrätt. Ett sådant ärende kräver att två tredjedelar av parlamentet röstar för.
Sedan förra veckan har dock kritiken mot Yoon i det egna partiet skärpts och sju av dess drygt 100 ledamöter har öppet förklarat att de vill ställa honom inför riksrätt. Det krävs att minst åtta från regeringspartiet stödjer oppositionens förslag och att tillräckligt många deltar i beslutet.
Massivt motstånd
Motståndet i den sydkoreanska befolkningen är dock enormt. Mer än 200 000 invånare i Seoul förväntas delta i demonstrationer mot presidenten och redan tidig eftermiddag lokal tid har tusentals personer samlats utanför parlamentsbyggnaden där omröstningen ska ske.
Om parlamentet beslutar om riksrätt går frågan vidare till landets författningsdomstol för slutligt avgörande.
Presidenten fick snabbt backa från sitt beslut om undantagstillstånd den 3 december – det drogs tillbaka efter sex timmar. Beslutet chockade landet och omvärlden och påminde om landets mörka historia med undantagstillstånd och militärstyre för ett halvsekel sedan. Yoon motiverade sitt drastiska beslut med att oppositionen paralyserar beslutsfattandet.
Som förräderi
Försvarsministern tvingades avgå och polisen har inlett en utredning mot Yoon gällande misstanke om upprorsförsök.
Om regeringspartiet inte stödjer är det att likställa med förräderi mot folket, enligt det största oppositionspartiet, Demokratiska partiet.
– Det enda sättet att säkra demokratin och Sydkoreas framtid är att med stor övervikt rösta igenom förslaget om riksrätt, säger Hwang Jung-A, taleskvinna för DP.