Svenskt lammkött ökar i popularitet. Trots att antalet får ökar i Sverige hänger inte produktionen med och sju av tio lamm vi äter importeras från utlandet.
Konsumtionen av lammkött har stigit med 50 procent på tio år. Men den svenska produktionen hänger inte med och har bara gått upp 25 procent under samma period, skriver Dagens Nyheter.
Medan gris och nötkreatur minskar i Sverige ökar antalet lamm kraftigt. Enligt Jordbruksverket fanns det 2005 drygt 470 000 får och lamm i Sverige, i fjol var siffran 594 000.
– Vi skulle behöva mer svensk råvara. Jag började jobba med detta för tjugo år sedan, då var hälften av lammköttet svenskt. Det vore roligt att komma upp på den nivån igen, säger Elisabeth Svensson, affärsområdeschef för lamm på slakteriföreningen HK Scan, till DN.
Tomas Olsson, ordförande för Sveriges lammproducenter, säger till DN att det är svårt att få tag i svenskt färskt lamm. I stället importeras sju av tio lamm som äts från utlandet.
– Medelvärdet är 32 tackor på en gård, och medianvärdet är 15. I Nya Zeeland kan fårfarmarna ha runt 20 000 tackor, säger Tomas Olsson till DN.