loadingVarje år slänger svenskarna ätbar mat för miljardtals kronor. Det är framför allt frukt och grönsaker samt bröd som oftast slängs i onödan, enligt Livsmedelsverket. Foto: Sabine Schulte
Varje år slänger svenskarna ätbar mat för miljardtals kronor. Det är framför allt frukt och grönsaker samt bröd som oftast slängs i onödan, enligt Livsmedelsverket. Foto: Sabine Schulte
Inrikes

Svenskarna slänger mat för 14 miljarder varje år

Epoch Times

I genomsnitt slänger en person i Sverige ätbar mat för över 1 000 kronor varje år. Totalt innebär det att befolkningen i landet slänger mat för 14 miljarder kronor per år, enligt Livsmedelsverket.

Myndigheten har bland annat kombinerat data från Naturvårdsverket, analyser av hushållens sopor och prisuppgifter från dagligvaruhandeln. Man konstaterar att vi i genomsnitt slänger mat för 1 330 kronor per person och år, varav 830 kronor hamnar i soporna och nästan 500 kronor i vasken. För en familj på fyra personer uppgår kostnaden till omkring 5 300 kronor per år.

– En familj har många utgifter och att minska sitt matsvinn är ett enkelt sätt att spara pengar. Sedan är vi alla en del av ett större samhälle, och när vi alla gör små förändringar i hemmet, gör det stor skillnad för helheten, säger Karin Fritz, matsvinnsexpert på Livsmedelsverket, i en kommentar.

Läs mer

Mest lästa

Har du ett nyhetstips?

Skicka till es.semithcope@spit.

Rekommenderat

loadingVarje år slänger svenskarna ätbar mat för miljardtals kronor. Det är framför allt frukt och grönsaker samt bröd som oftast slängs i onödan, enligt Livsmedelsverket. Foto: Sabine Schulte
Varje år slänger svenskarna ätbar mat för miljardtals kronor. Det är framför allt frukt och grönsaker samt bröd som oftast slängs i onödan, enligt Livsmedelsverket. Foto: Sabine Schulte
Inrikes

Svenskarna slänger mat för 14 miljarder varje år

Epoch Times

I genomsnitt slänger en person i Sverige ätbar mat för över 1 000 kronor varje år. Totalt innebär det att befolkningen i landet slänger mat för 14 miljarder kronor per år, enligt Livsmedelsverket.

Myndigheten har bland annat kombinerat data från Naturvårdsverket, analyser av hushållens sopor och prisuppgifter från dagligvaruhandeln. Man konstaterar att vi i genomsnitt slänger mat för 1 330 kronor per person och år, varav 830 kronor hamnar i soporna och nästan 500 kronor i vasken. För en familj på fyra personer uppgår kostnaden till omkring 5 300 kronor per år.

– En familj har många utgifter och att minska sitt matsvinn är ett enkelt sätt att spara pengar. Sedan är vi alla en del av ett större samhälle, och när vi alla gör små förändringar i hemmet, gör det stor skillnad för helheten, säger Karin Fritz, matsvinnsexpert på Livsmedelsverket, i en kommentar.

Rekommenderat

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad (föräldraledig)

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2024