Trenden med att få barn senare i livet har pågått en längre tid i takt med att samhället förändrar sig. Det gäller inte bara Sverige utan hela västvärlden. Snittåldern för att bli mamma för första gången ligger nu runt 30 år. Även förstagångspapporna har blivit äldre. Men det finns stora skillnader i landet.
Förra året var medelåldern för kvinnor som får sitt första barn 30,4 år. Det är det äldsta som hittills noterats och innebär att medelåldern för barnafödande har ökat med drygt två år sedan millenieskiftet, då förstagångsmamman var drygt 28 år. Tidpunkten för att få sitt andra barn följer med i utvecklingen och har ökat från 30,6 till 32,4 år. Mammans ålder vid tredje barnets födelse har ökat från 33,3 till 34,5 år. Det visar en analys som tagits fram av försäkringsbolaget Dina försäkringar.
– Kvinnor får barn allt senare, inte bara i Sverige utan i hela västvärlden. Ofta handlar det om att man först vill bli klar med sin utbildning och bli etablerad på arbetsmarknaden, men det finns också studier som visar att människor tenderar att hitta sina partners senare i livet jämfört med tidigare generationer. Detta skapar en naturlig förskjutning när vi bildar familj, säger Zara Lindberg på Dina Försäkringar, i ett pressmeddelande.