Svenska företag står på kö för att etablera sig i Iran. Några av börsens största bolag finns representerade vid statsminister Stefan Löfvens besök i landet den kommande helgen. Men några enkla affärer handlar det inte om.
För läkemedelsbolaget Astra Zenecas Sverige-vd har resan till Iran ett mycket konkret mål: Att komma hem med ett färdigt avtal som gör det möjligt att öka exporten till Iran.
– Vi har funnits där under hela sanktionstiden. Det är en liten affär för oss i dagsläget, men det är ett land med 80 miljoner människor och eftersatta medicinska behov, säger Jan-Olof Jacke.
Snabb utveckling
Första steget mot att skala upp affärerna togs när han var med på sjukvårdsminister Gabriel Wikströms resa till Iran i december, då Astra Zeneca och iranska läkemedelsmyndigheten skrev under en så kallad avsiktsförklaring. Tanken är att viss produktion ska ske i Iran, ett krav som myndigheterna ställer.
Sanktionerna mot Iran slopades förra vintern. Men än så länge har den svenska exporten inte tagit fart, den sjönk snarare under 2016.
Magnus Almén är chef för halvstatliga Business Sweden i Iran, som i dagarna slår upp dörrarna till ett nyinrättat kontor i huvudstaden Teheran. Kontoret skulle ha öppnats redan för ett halvår sedan, men intresset från företag har varit så stort att man tvingades leta efter andra lokaler.
Värdet på exporten till Iran har de senaste åren legat på omkring två miljarder om året, att jämföra med 7-8 före sanktionerna.
– Vi hoppas och tror att den snabbt kan komma upp i de nivåerna igen, eller ännu mer, säger Magnus Almén.
Kolla läget
Alla som följer med på resan har inte en lika tydlig agenda som Jan-Olof Jacke.
– Vi har ingen verksamhet i Iran för närvarande och följer med för att utvärdera vilka möjligheter som finns, säger till exempel en talesperson för Volvo Cars.
Banken SEB är med för att informera sig.
– Vår uppgift är att stötta företag. Vi har ett nära samarbete med storbolag som är våra kunder, säger pressansvarige Laurence Westerlund.

Läkemedelsföretaget Astra Zeneca vill bygga en långsiktig plattfrom i Iran. Foto: Henrik Montgomery/TT-arkivbild)
Långsiktig satsning
Det är fortfarande inget enkelt land att göra affärer i, konstaterar Magnus Almén. De största utmaningarna rör finanssektorn, eftersom den fortfarande berörs av kvarvarande amerikanska sanktioner, säger han.
– Iran har öppnat upp, med det är fortfarande lite trixigt att få igenom transaktioner på det sätt som svenska exportföretag är vana vid.
Jan-Olof Jacke på Astra Zeneca räknar inte med några omedelbara effekter.
– Man får tänka på det här som att bygga en långsiktig plattform, säger han.
Iran är också ett land där korruptionen är utbredd.
– För oss är det ganska enkelt. Vi måste agera med fullständigt globala etiska principer. Vi upplever inte att det finns en sådan problematik som hindrar oss att göra affärer i Iran, absolut inte, säger Jacke.
(TT)
Sveriges export till Iran |
Den svenska exporten till Iran har de senaste åren legat på runt 2 miljarder kronor per år. Före sanktionerna var den 6-7 miljarder. Business Swedens bedömning är att den kan öka till 10-12 miljarder kronor inom 5-6 år. 2006 införde FN:s säkerhetsråd stränga handelssanktioner mot Iran. Bakgrunden var att Iran misstänktes anrika uran i syfte att tillverka kärnvapen. USA och EU införde också egna sanktioner som riktades särskilt mot landets energisektor. Merparten av sanktionerna lyftes för ett år sedan, men amerikanska sanktioner som påverkar möjligheten till finansiella transaktioner finns kvar. Irans ekonomi spås av IMF och Världsbanken ha en tillväxt på runt 5 procent de kommande åren. Inflationen har pressats ner till under 10 procent, från att tidigare bitvis legat över 40 procent. Iran räknas som ett mycket korrupt land av Transparency International. Landet hamnar på plats 131 på organisationens lista över korruptionsnivå, där de sämsta länderna ligger i botten. Sverige är nummer 4. Källa: Business Sweden, Transparency International, Utrikespolitiska institutet |
Näringslivsdelegationen |
Företag som deltar i näringslivsdelegationen: Bombardier Tetra Pak Astra Zeneca Danske Bank Sandvik materials Group SEB ABB Elekta Ericsson Scania Sensysgatso Volvo Cars Volvo Group Wallenberg Foundation Källa: Regeringen |