Samtidigt som bostadsprisökningen i storstadsregionerna mattades av steg priserna kraftigt på andra håll. I Sundsvall och Kävlinge steg bostadsrättspriserna med över 30 procent i snitt.
Villapriserna ökade mest i Finspång och Sjöbo, men flera faktorer spelar in.
En lyxig villa i Danderyd i mångmiljonklassen var det mest klickade objektet på bostadssajten Hemnet under förra året. Oavsett om man är på jakt efter en ny bostad eller inte – intresset för objekten på bostadsmarknaden är enormt.
Hemnet hade i genomsnitt 2,6 miljoner unika besökare varje vecka och surfandet på sajten ökade med tolv procent.
Priserna på villor och bostadsrätter fortsatte att stiga under 2016, men ökningen var inte lika dramatisk som tidigare. I riket steg villapriserna med i genomsnitt nio procent och bostadsrätter med sju procent, enligt Svensk mäklarstatistik. Valueguards Hox-index visar samma prisökning på villor och en prisökning på bostadsrätter på åtta procent i fjol.
– Efter ett antal år med kraftiga uppgångar och som regel tvåsiffriga procenttal för både bostadsrätter och villor, så har det dämpats en del, konstaterar Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk mäklarstatistik.
Dyrare i regionstäder
Trendbrottet är särskilt tydligt i Stockholm där en stor del av landets bostadsaffärer sker. Blickar man utanför storstäderna finns det dock ett flertal kommuner där priserna procentuellt ökade väldigt kraftigt. I Sundsvall steg bostadsrättspriserna med 34 procent, följt av Kävlinge och Härnösand med prisökningar på 31 procent.
Villapriserna ökade mest i Finspång, upp med 26 procent, följt av Sjöbo och Ale där priserna steg med 24 procent.
Enligt Per-Arne Sandegren är det en kombination av faktorer som ligger bakom. Nyproduktion och en låg prisnivå från början kan spela in. I Härnösand var priset per kvadratmeter i snitt 6 000 kronor under förra året, jämfört med 72 000 kronor per kvadraten i Stockholm.
– Oavsett är det kraftiga prisuppgångar när det gäller de mindre kommunerna. På något vis är det så att många orter runt om i landet hämtar in en del av uppgången från storstäderna. De största ökningarna sker i många läns- och regionstäder, säger han.
”Sund avmattning”
OECD varnade nyligen för att Sverige, och några länder till, fått övervärderade fastighetsmarknader och riskerar en priskrasch. Med tanke på prisnivåerna i storstäderna tycker Per-Arne Sandegren att den generella prisavmattningen är sund.
Han tror att amorteringskravet som infördes den 1 juni 2016 har haft en viss inverkan på bostadspriserna, men att avmattningen främst handlar om att priserna har nått en så pass hög nivå på vissa håll.
Det kommande året tror han att bostadspriserna hamnar nästan stilla, medan den övriga ekonomin ”kommer ikapp”.
– Det är orimligt om bostadspriserna ökar med runt 15 procent år efter år medan inflationen i stort sett ligger still, påpekar Per-Arne Sandegren.
(TT)
Bostadspriser |
Priser på bostadsrätter i december, med förändring i procent: En månad Ett år Medelpris, kr/kvm Hela riket 1 7 36 722 Storstockholm 0 6 57 393 Centrala Stockholm 0 4 92 127 Storgöteborg 2 12 42 965 Centrala Göteborg 1 7 56 166 Stormalmö 1 14 25 858 Centrala Malmö 1 17 30 653 Villapriser i december, med förändring i procent: En månad Ett år Medelpris, kr Hela riket 0 9 2,7 miljoner Storstockholm 0 6 5,5 miljoner Storgöteborg 1 11 4,7 miljoner Stormalmö 1 8 3,6 miljoner Källa: Svensk Mäklarstatistik |
Största ökningar |
Kommuner med snabbast stigande priser i procent 2016: Bostadsrätter: Sundsvall 34 Kävlinge 31 Härnösand 31 Motala 30 Strängnäs 30 Landskrona 28 Halmstad 27 Hammarö 25 Karlskrona 25 Ystad 25 Villor: Finspång 26 Sjöbo 24 Ale 24 Köping 22 Hultsfred 21 Mark 21 Kalix 20 Vetlanda 20 Nybro 20 Gotland 20 Källa: Svensk Fastighetsförmedling/Svensk mäklarstatistik |