I framtiden kan det räcka med en droppe blod för att ta reda på om en person har alzheimer eller inte. Metoden kan förenkla delar av utredningen av sjukdomen.
Proteinerna beta-amyloid och tau är två viktiga markörer kopplade till Alzheimers sjukdom. I en utredning av sjukdomen kan man testa om dessa finns i kroppen, vilket i dag görs med hjälp av ryggvätskeprov.
Men forskning har visat att det går bra att leta efter markörerna i vanliga blodprov som tas i armen – venprover. Nu har forskare vid bland annat Sahlgrenska akademin i Göteborg gjort en studie som undersökt om det räcker med den lilla mängden blod som kommer från ett stick i fingret. Och resultaten är lovande.
– Det enkla kapillära blodtestet fungerar i stort sett lika bra som i venprover, men till skillnad från vanliga blodprover behöver det nya testet inte transporteras på torris, säger Hanna Huber, en av forskarna bakom studien, i ett pressmeddelande.
– Det kan öka tillgängligheten betydligt för alzheimertester i länder och regioner som saknar den infrastruktur som krävs för de högsensitiva analyserna.
Det nya testet innebär att en eller två droppar blod från fingret samlas upp på ett särskilt kort som kan skickas med vanlig post till laboratoriet som genomför analysen. Provtagningen behöver alltså inte utföras i sjukvårdsmiljö.
Forskarna poängterar att det nya testet inte ska användas för generell screening för alzheimer i befolkningen. Det är än så länge inte etiskt motiverat att screena för det enligt Världshälsoorganisationen (WHO), eftersom behandlingsalternativ saknats.
Resultaten har presenterats på den vetenskapliga kongressen Clinical Trials on Alzheimers’s Disease.