loadingKända personligheter låter sig gärna fotograferas på puben. Här testar prins William och hans fru Kate den nya ölen Kingmaker, som förra året togs fram för att fira kung Charles tillträde. Arkivbild. Foto: Jamie Lorriman/AP/TT
Kända personligheter låter sig gärna fotograferas på puben. Här testar prins William och hans fru Kate den nya ölen Kingmaker, som förra året togs fram för att fira kung Charles tillträde. Arkivbild. Foto: Jamie Lorriman/AP/TT
Utrikes

Sorglig pubsiffra: Så många läggs ned varje dag

Henrik Samuelsson/TT

Pubdöden breder ut sig, en av flera deppiga ekonomiska signaler inför brittiska valet. I England och Wales stänger nu varje månad 80 pubar för gott. Det är en ökning med över 50 procent på bara ett år.

Vid årsskiftet räknade brittiska regeringen till 39 401 stycken av de älskade värdshusen runtom i England och Wales. Men efter första kvartalet var den siffran nere i 39 162 – en minskning med nästan 3 pubar varje dag.

Pubdöden har pågått i decennier, men har accelererat i den ekonomiska kris som härjat efter EU-utträdet. Branschföreträdare förklarar i brittiska medier fenomenet med el- och matpriser som drivs upp av inflation, sviktande kundunderlag och höga skatter.

Pubar

De brittiska pubarna har anor ända till romartiden. Det var när de invaderande romarna byggde vägar i öriket för ungefär 2 000 år sedan som behovet av serveringar för resande uppstod.

Etablissemangen kallades för tabernae, ett romerskt ord som sedan blivit tavern, eller på svenska taverna. Där serverades i första hand vin. Först när anglosaxerna kom på 400-talet blev det mer öl som serverades.

På 1300-talet tvingades tavernorna av skatteskäl skaffa sig namn. Men eftersom många inte kunde läsa användes i första hand bilder på djur, människor och prylar på skyltarna, ett färgglatt grepp som präglar pubarnas exteriör än i dag.

I slutet av 1600-talet ville man särskilja de ölserveringar som var endast för medlemmar. Tavernor som var öppna för alla fick epitetet "public houses" – vilket snart i folkmun förkortades till pub.

Källa: Sky History

(TT)

Kvalitetsjournalistik – så arbetar Svenska Epoch Times

Svenska Epoch Times är opartisk och tar inte politisk ställning. Publicerat material ska vara sant. Om vi har gjort fel ska vi skyndsamt rätta det.

Vi vill med vår sammantagna rapportering ge ett bredare perspektiv på samtidens relevanta frågor. Detta innebär inte att alla artiklar alltid ger ”båda sidor”, framförallt inte korta artiklar eller intervjuer där intentionen endast är att rapportera något som hänt just nu.

Vi är medlemmar i TU – mediehusens branschorganisation. Här finns de pressetiska reglerna vi följer.

Feedback

Läs mer

Mest lästa

Har du ett nyhetstips?

Skicka till es.semithcope@spit.

Rekommenderat

loadingKända personligheter låter sig gärna fotograferas på puben. Här testar prins William och hans fru Kate den nya ölen Kingmaker, som förra året togs fram för att fira kung Charles tillträde. Arkivbild. Foto: Jamie Lorriman/AP/TT
Kända personligheter låter sig gärna fotograferas på puben. Här testar prins William och hans fru Kate den nya ölen Kingmaker, som förra året togs fram för att fira kung Charles tillträde. Arkivbild. Foto: Jamie Lorriman/AP/TT
Utrikes

Sorglig pubsiffra: Så många läggs ned varje dag

Henrik Samuelsson/TT

Pubdöden breder ut sig, en av flera deppiga ekonomiska signaler inför brittiska valet. I England och Wales stänger nu varje månad 80 pubar för gott. Det är en ökning med över 50 procent på bara ett år.

Vid årsskiftet räknade brittiska regeringen till 39 401 stycken av de älskade värdshusen runtom i England och Wales. Men efter första kvartalet var den siffran nere i 39 162 – en minskning med nästan 3 pubar varje dag.

Pubdöden har pågått i decennier, men har accelererat i den ekonomiska kris som härjat efter EU-utträdet. Branschföreträdare förklarar i brittiska medier fenomenet med el- och matpriser som drivs upp av inflation, sviktande kundunderlag och höga skatter.

Pubar

De brittiska pubarna har anor ända till romartiden. Det var när de invaderande romarna byggde vägar i öriket för ungefär 2 000 år sedan som behovet av serveringar för resande uppstod.

Etablissemangen kallades för tabernae, ett romerskt ord som sedan blivit tavern, eller på svenska taverna. Där serverades i första hand vin. Först när anglosaxerna kom på 400-talet blev det mer öl som serverades.

På 1300-talet tvingades tavernorna av skatteskäl skaffa sig namn. Men eftersom många inte kunde läsa användes i första hand bilder på djur, människor och prylar på skyltarna, ett färgglatt grepp som präglar pubarnas exteriör än i dag.

I slutet av 1600-talet ville man särskilja de ölserveringar som var endast för medlemmar. Tavernor som var öppna för alla fick epitetet "public houses" – vilket snart i folkmun förkortades till pub.

Källa: Sky History

(TT)

Kvalitetsjournalistik – så arbetar Svenska Epoch Times

Svenska Epoch Times är opartisk och tar inte politisk ställning. Publicerat material ska vara sant. Om vi har gjort fel ska vi skyndsamt rätta det.

Vi vill med vår sammantagna rapportering ge ett bredare perspektiv på samtidens relevanta frågor. Detta innebär inte att alla artiklar alltid ger ”båda sidor”, framförallt inte korta artiklar eller intervjuer där intentionen endast är att rapportera något som hänt just nu.

Vi är medlemmar i TU – mediehusens branschorganisation. Här finns de pressetiska reglerna vi följer.

Feedback

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2024