Maj har bjudit på sol, glass och sommartemperaturer. Så är de varma dagarna över lagom till semesterstarten? Nej, inte enligt statistik från SMHI. Det finns inget samband mellan varm maj och kallare semestermånader.
Det har varit varmt i så gott som hela landet i maj. Enligt SMHI ser månaden ut att slå rekord på flera håll i landet.
Många har fortfarande förra årets sommar i minnet, med värme i maj och juni och sen kallare än normalt och regnigt under semestermånaderna juli och augusti. Är det vad vi har att vänta även i år?
Inte enligt siffror från SMHI. En solig maj är inte ett förebud om en regnig och kall sommar.
Flera exempel
2006 var exempelvis ett år med lite varmare maj, men avsevärt varmare sommar än medeltemperaturen för perioden.
Även 2011 var det varmare än normalt i maj, en värme som sen höll i sig under sommaren.
Två år senare var det återigen dags för en varmare majmånad än normalt, men sommaren föll inom normalkategorin vad gäller temperaturer.
2016 var maj återigen varmare än normalt, men sommaren i stort sett normal.
2018 blev en rejält varm sommar, med varmare medeltemperaturer både i maj, juni, juli och augusti – på väldigt många håll rekordvarmt.
Flera rekord
Den värmen kan dock få se sig slagen, enligt SMHI. Bland annat Ljungby i Småland, Vinga i Västergötland och Östersund-Frösön i Jämtland kan alla komma att få nya rekord vad gäller majvärme. Allihop skulle i sådana fall slå rekordsommaren 2018 vad gäller värme.
Värt att notera är att 2021 bytte SMHI så kallad normalperiod från att tidigare jämföra med 1961–1990 till 1991–2020. Detta omöjliggör i princip jämförelser mellan perioderna.