Det har varit en del skärmytslingar mellan Danmark och Sverige genom seklerna. Ofta har det handlat om Skåne. Att landskapet förblev svenskt efter överlåtelsen 1658 kan sägas bero på slaget vid Halmstad nästan 20 år senare. Striderna fick danskarna tillräckligt ur balans för att de skulle förlora slaget vid Lund senare samma år.
Den 17 augusti 1676 stod ett slag som var avgörande för att svenskarna skulle gå segrande ur drabbningen mot danskarna vid Lund den 4 december samma år, och därmed försäkra att Skåne skulle fortsätta vara svenskt. Men den 17 augusti var det slaget vid Halmstad, även känt som slaget vid Fyllebro, som ägde rum.
Detta var en period när Sverige var involverat i krig på flera fronter, och vid flera av dem ingick den danska armén i fiendestyrkorna. Det var i Nordtyskland mot Brandenburg; i Skåne, som nyligen återgått till svenskt styre, mot Danmark; det var i Bohuslän och Jämtland mot norsk-danska styrkor; och slutligen i södra Östersjön mot danska och nederländska styrkor.