Skatteverket granskar polisens 14 prio-områden
Skattverket ska granska 14 bostadsområden som polisen pekat ut som särskilt prioriterade.   Foto: Chrisstine Olsson / TT-arkivbild


Skattverket ska granska 14 bostadsområden där kriminella nätverk anses ha en stor påverkan på lokalsamhället.

– Vi prioriterar de områden där problemen är absolut allvarligast, säger Pia Bergman från Skatteverket.

Genom att identifiera och beskatta verksamheter som tjänar svarta pengar ska Skatteverket kunna strypa finansieringen till annan kriminell verksamhet. Bland annat ska bygg- och städföretag, livsmedelsgrossister och skönhetsinrättningar granskas.

Strängare kontroller ska genomföras på 14 platser som valts utifrån polisens kartläggning av utsatta bostadsområden.

– Vi måste jobba tillsammans med andra myndigheter för att komma åt grogrunden för den organiserade brottsligheten. Det bildas samhällen i samhället som kan få ganska katastrofala följder rent demokratisk, säger Pia Bergman, samordnare för Skatteverkets insats mot grov ekonomisk brottslighet.

Ökade resurser

Skatteverkets satsning är en del av ett myndighetssamarbete som innefattar 12 statliga myndigheter. Pia Bergman räknar med att öka resurserna med runt 20 procent under 2017.

– Skatteverkets del är att hjälpa till att minska utbytet från kriminell verksamhet och försöka sätta stopp för de företag som pengar strömmar igenom. Det är frågan om svart arbetskraft och utnyttjade personer, både skattebrott och penningtvätt, säger hon.

Granskningen ska göras i bland annat Hallunda/Norsborg och Rinkeby/Tensta i Stockholms län, Bergsjön och Biskopsgården i Göteborg samt i Rosengård och Södra Sofielund i Malmö.

Flesta schyssta

Pia Bergman tror inte att den hårdare granskningen riskerar att få människor i de utvalda områdena att känna sig utpekade.

– Om man är kriminell finns det en sådan risk. Men de flesta är schyssta människor och vill göra rätt för sig. Vad vi försöker göra är att få bort de företag och personer som inte vill bidra till en bra och seriös värld.

Hur mycket pengar det handlar om kan Pia Bergman inte säga.

– Det finns säkert mer pengar att hämta om man väljer ut två-tre som har svindlat mycket pengar i Panama-papper eller någonting, men det är inte det som är viktigt här. Det handlar om ett samhällsproblem. Vi måste ta tillbaka de här delarna in i det legala samhället.

(TT)

14 prioriterade områden
Region Stockholm
Ronna/Geneta/Lina (Södertälje)
Tensta/Rinkeby (Stockholm)
Husby (Stockholm)
Hallunda/Norsborg (Botkyrka)Region Syd
Rosengård (Malmö)
Södra Sofielund (Malmö)
Araby (Växjö)Region Bergslagen
Vivalla (Örebro)Region Väst
Bergsjön (Göteborg)
Biskopsgården (Göteborg)
Gårdsten (Göteborg)
Hammarkullen (Göteborg)
Hjällbo (Göteborg)
Lövgärdet (Göteborg)