SD är inte nöjda med att till exempel skola och vård undantas från anmälningsplikten i det som ibland kallas "angiverilagen".
– Vi hade naturligtvis velat se en fullständig informationsplikt, säger Ludvig Aspling (SD) till TT.
Frågan om att kommuner och myndigheter ska vara skyldiga att polisanmäla när de stöter på personer som vistas utan tillstånd i landet har varit en av de mest konfliktfyllda i samarbetet mellan SD, M, KD och L.
Särskilt SD och L har varit på kollisionskurs.
Nu har alla fyra partierna enats om att göra breda undantag för personal i vård, skola, socialtjänst och bibliotek. Det gjordes redan innan utredningen presenterade sina förslag på tisdagen.
Ludvig Aspling, migrationspolitisk talesperson i SD, döljer inte att han hade velat se en mycket bredare skyldighet att polisanmäla.
– Självklart tycker vi att det hade varit bra, och det är också en viktig symbolfråga. Men vi kan leva utan den. Sammantaget så kommer effekten bli bra ändå, säger han.
Nöjd med helheten
Han vill inte svara på vad SD har fått i utbyte mot att gå med på uppgörelsen om undantagen. Men är nöjd med helheten.
– Informationsplikten är viktig, men det viktiga finns på annat håll i det här betänkandet, säger han.
– Framför allt möjligheten att omhänderta kommunikationsutrustning, tvinga människor att öppna dem och söka igenom sociala medier för att hitta id-handlingar. Det är ett väldigt effektivt verktyg.
Han lyfter också att åldersgränsen för fingeravtryck på barn sänks från 14 till sex år och att fingeravtryck ska tas vid medborgarskap och kollas mot polisens register.
L: "Vinst"
Liberalerna ser uppgörelsen som en seger för Sverige. Partiledare Johan Pehrson säger att han gläds med alla som jobbar inom skolan, sjukvården, socialtjänsten och på bibliotek.
– Inte minst är jag glad för barn som har rätt att gå i skolan.
– Ibland får Sverigedemokraterna genom lite mer på några områden. Vi har fått igenom det här. Det har varit viktigt för oss.
Även Lena Hallengren, gruppledare för Socialdemokraterna i riksdagen, är nöjd.
– Jag konstaterar att Sverigedemokraterna inte är seriösa. Deras politik klarar inte mötet med verkligheten. De har ägnat ett par år åt att skrämma upp lärare, läkare, och socialsekreterare – som tur är så ser det nu ut som att utredningen får stöd och att angiverilagen inte blir verklighet, säger hon.