Sagan om de tolv djuren i den kinesiska zodiaken

De tolv djuren i kinesiska zodiaken. Illustration: Zhiching Chen/The Epoch Times


En gång för länge, länge sedan firade Jadekejsaren i himlen sin födelsedag. På den tiden fanns det tyvärr inte något sätt att räkna år på, så han var inte alls säker på hur gammal han var. Det var då han bestämde sig för att komma på en metod för att räkna tiden.

Han skickade iväg sin tjänare till skogen för att meddela att det skulle bli en tävling bland djuren med ett speciellt pris till de tolv vinnarna. När djuren hörde nyheten undrade alla vad priset kunde vara.

På tävlingsdagen anlände kejsaren i en gyllene vagn. Han harklade sig för att tala och djuren tystnade.

– Det blir en tävling tvärsöver floden. De första tolv djuren som når den motsatta stranden kommer att få ett år uppkallade efter sig. Det första året kommer att döpas efter det djur som hinner först över, och så vidare, sade kejsaren.

När det var tävlingsdags radade alla djur upp sig på startlinjen. När flaggan sänktes började loppet och djuren sprang ner mot floden. De som anlände först var katten och råttan, men de insåg snart att det var längre till den andra sidan än de hade trott. I själva verket såg det ganska farligt ut.

De satte sig ner och undrar vad de skulle göra, när oxen kom. Plötsligt fick råttan en idé.

– Du oxe, har du någonting emot att transportera oss över floden, frågade han.

Oxen var ett godhjärtat djur, så han gick villigt med på det.

Först över floden

Katten och råttan hoppade upp på oxens huvud och tillsammans korsade de floden. Precis när de var på väg att få markkänning på den motsatta strandbanken, hoppade råttan av oxens huvud, och på så sätt blev han den första att komma över.

– Gratulerar! Det första året ska uppkallas efter dig, sade kejsaren.

Oxen var rasande över att ha blivit lurad, men eftersom han var det andra djuret som hade korsat floden, fick han det andra året.

Det tog en lång stund innan tigern kom, utmattad efter en svår simtur. Kejsaren var nöjd med hans insatser och namngav det tredje året efter honom.

Tigern följdes av kaninen vilket förvånade kejsaren.

– Alla vet att kaniner inte kan simma. Du har säkert fuskat!

Kaninen förklarade att det var sant, han kunde inte simma, men han hade lyckats ta sig över floden genom att hoppa över stenar och flyta på en stock. Detta imponerade på kejsaren som gav honom det fjärde året.

Draken kommer

Kejsaren var nöjd med vad han dittills hade sett. Alla djuren hade visat stor påhittighet för att korsa floden, men han hade förväntat sig att draken, som både kunde simma och flyga, enkelt skulle vinna. Ändå syntes inte draken till någonstans. Precis då föll en skugga över djuren och draken svepte in för landning.

– Du klarade det till slut. Var har du varit? frågade kejsaren.

– Jag var tvungen att se till att det föll regn och då såg jag en kanin som försökte ta sig över floden på en stock, så jag var tvungen att skapa lite vind för att hjälpa honom över, sade draken.

– Mycket bra. Du är det femte djuret så att du får det femte året, sade kejsaren.

De framgångsrika djuren samlades på stranden för att titta på när resten av de tävlande simmade över. Det dröjde inte länge förrän hästen kom in i synfältet. Hästen simmade i rasande tempo och var på väg att få mark under hovarna när en orm ringlade sig fram mellan hans hovar. Hästen blev så förvånad att han stegrade sig i chock, så ormen kunde slingra sig över linjen och in på sjätte plats. Hästen tog den sjunde platsen och var nöjd med det.

Gott samarbete lönar sig

Så kom den mest fantastiska synen denna fantastiska dag – en tupp, en apa och en get som färdades tillsammans på en flotte. Tuppen hade hittat flotten och de andra två hade hjälpt till att navigera och rensa bort vass. När de slutligen nådde stranden, var kejsaren förtjust.

– Jag har då aldrig sett ett sådant utomordentligt prov på samarbete!

Och med det beviljade han geten det åttonde året, apan den nionde och tuppen det tionde året

Det blev en lång paus innan nästa djur anlände. Kejsaren började undra om något annat djur skulle klara att korsa floden och om han hade gjort utmaningen för svår. Men han hade inte behövt oroa sig eftersom hunden i det ögonblicket dök upp i synfältet och närmade sig stranden.

Hunden förklarade att vattnet hade varit så rent att han inte kunde motstå frestelsen att ta sig ett dopp. Kejsaren skrattade och tilldelade honom följaktligen det elfte året.

Tolv djur kom över

Nu återstod det bara att se vilket djur som skulle få den sista platsen. Djuren diskuterade frågan när grisen dök upp på strandbanken, vilket gav honom det tolfte året.

Kejsarens trumpetare blåste en fanfar och kejsaren började tala:
– Grattis alla djur som klarade att korsa floden i dag. Era namn kommer att bli ihågkomna för alltid på grund av era fantastiska insatser i dag, sade han.

Men vad hände med katten som hade suttit på oxens huvud? Råttan hade knuffat ner honom i floden och vattnet hade fört honom tillbaka till startpunkten. Ända sedan den dagen har katter och råttor varit fiender.

Det kinesiska nyåret

Det kinesiska nyårets första dag är den 25 januari i år. För att veta datumet fordras en kalender eftersom det bland annat följer månens rörelser. Den kinesiska kalendern är mycket gammal och för att hålla ordning på åren finns flera system som går i varandra. Ett system är tolv djur som representerar ett år vardera och den 24 januari är det alltså nyårsafton i Kina.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.