Riksförbundet M Sverige har i ett pressmeddelande betonat vikten av att agera snabbt och korrekt när man upptäcker ett barn eller ett djur som lämnats i en varm bil. I ett uttalande betonade Katja Runestam Prinzell, reserådgivare för Riksförbundet M Sverige, allvaret i situationen och gav konkreta råd om hur man bör agera.
– Vi vill påminna om att det kan bli väldigt varmt i en bil mycket snabbare än man tror när det är 25 grader eller mer utomhus. Man ska aldrig lämna barn och husdjur i bilen eftersom de riskerar att skadas eller till och med dö av värmen, säger Katja Runestam Prinzell.
Vid upptäckt av ett barn eller djur i en varm bil, rekommenderar M Sverige och polisen följande steg:
Agera skyndsamt: Gör en snabb bedömning av situationen. Känn på bildörren för att se om den är öppen och om du kan lösa situationen på ett enkelt sätt.
Kontakta ägaren: Om dörren inte är öppen, försök att få tag på ägaren. Detta kan innebära att leta efter ett telefonnummer på eller i bilen eller försöka få personen uppropad i en högtalare om bilen står på en varuhusparkering.
Ring polisen: Om det inte går att hitta ägaren ring polisen på 112 om du anser att situation är akut, annars 114 14.
Krossa rutan vid akutsituationer: Om situationen är akut och du bedömer att det inte finns tid att vänta, kan det vara nödvändigt att krossa bilens ruta för att skapa ventilation och rädda barnet eller djuret.
När det gäller ansvar om bilens ägare skulle komma tillbaka och ifrågasätta den gjorda bedömningen, förklarar Runestam Prinzell att om du har handlat utifrån situationens allvar, så kan din åtgärd vara försvarbar eftersom att rädda djurets eller barnets liv är viktigare än skadan på bilen.
–Det blir ju en tvist i sådana fall för om du har gjort bedömningen, då kan man ju anse att du har agerat i nödvärn för att skydda en levande varelse eller ett barn. Om du gjorde bedömningen att det var varmt, och att djuret var påverkat av värmen. Då har du har agerat utifrån farans beskaffenhet och det är inte oförsvarligt den åtgärden du gjorde, för att livet på djuret eller på barnet är viktigare än skadan på bilen, säger Katja Runestam Prinzell.
Hon påpekar vidare att om det blir en juridisk tvist, regleras detta av brottsbalken, kapitel 24, och att det kan hamna i tingsrätten för bedömning.
Denna påminnelse från Riksförbundet M Sverige understryker vikten av att vara uppmärksam och handlingskraftig för att förhindra tragiska händelser på grund av överhettning i fordon.
Klicka på bilden för att se videon.
Kontakta journalisten: [email protected]