I Ryssland anser flera tongivande politiker att Michael Flynns avgång från posten som USA:s högsta säkerhetsrådgivare inte beror på Flynns eget agerande. I stället hävdar de att det är intressen som vill påverka relationen mellan USA och Ryssland som ligger bakom.
En tongivande ledamot i det ryska parlamentet duman ser hans avgång som ett tecken på att president Donald Trumps stab drabbats av ”ryssofobi”.
”Att sparka säkerhetsrådgivaren bara för dennes helt naturliga kontakter med Rysslands ambassadör är till och med värre än paranoia”, fnyser Konstantin Kosatjov, ordförande i det ryska överhusets utrikesutskott på sin Facebooksida.
”Antingen är Donald Trump ännu inte självständig nog och inträngd i ett hörn eller så är även den nya administrationen slagen av ryssofobin”, skriver Kosatjov.
”Negativ signal”
Samtidigt konstaterar han att det varit väl tidigt att försöka utropa Flynn till ”ryssvän”, med tanke på att han i en bok så sent som i fjol kategoriserade Ryssland som en av USA:s motståndare.
Leonid Slutskij, ordförande i det ryska underhusets utrikesutskott, kallar Flynns avgång för ”provokativ”.
– Det här är en negativ signal för den rysk-amerikanska dialogen. Det är uppenbart att det här görs för att slå mot den rysk-amerikanska relationen och för att underminera förtroendet för den nya amerikanska administrationen. Vi får se vad som händer härnäst, säger Slutskij till journalister i Ryssland, enligt den statliga ryska nyhetsbyrån Ria.
Det framgår inte av hans uttalande vem det är som skulle stå bakom de påstådda försöken att påverka relationen mellan Ryssland och USA och undermineringen av Trumps stab och regering.
Skapar osäkerhet i Kreml
Slutskijs företrädare, Aleksej Pusjkov, är inne på samma spår och påstår att det är medier som ligger bakom Flynns avgång.
”Flynn ‘avgick’ inte på grund av sitt misstag utan på grund av tidningarnas högljudda och aggressiva ”Ut med ryssarna”-kampanj. Det här är paranoia och häxjakt”, påstår Pusjkov på Twitter.
Statsvetaren Vladimir Batiuk har en något annorlunda inställning. Han noterar att Flynns avgång är ett minus för de rysk-amerikanska relationerna och att det skapar osäkerhet i Kreml.
– När Kisljak (Rysslands ambassadör) talade med Flynn var han helt säker på att det inte bara var med Flynn, utan med en företrädare för Trump. Nu visar det sig att det inte var så och det är ett väldigt hårt slag för hur mycket Moskva vågar lita på den nya administrationen, säger Batiuk till Ria.
Från officiellt ryskt håll säger talespersonen för Kreml, Dimitrij Peskov, enligt Reuters bara att:
– Vi har sagt allt vi vill säga.
(TT)