I Versailles återinvigde man nyligen Apollofontänen, skulpturen som Ludvig XIV lät uppföra 1671 eftersom han gärna såg sig som den grekiske guden Apollo, som med åren hade blivit sliten. Nu kan Apollo återigen förgylla både Solkungens och din tillvaro.
Renoveringen, som tog 18 månader, var det första större restaureringsarbetet som genomfördes av Apollofontänen på nästan ett sekel. Barockmästerverket, som av många anses vara Versailles-trädgårdarnas absoluta pièce de résistance, formgavs av Charles le Brun och utfördes av Jean-Baptiste Tuby mellan 1668–1671.
Apollofontänen reser sig majestätiskt från mitten av fontänen – en grupp på tretton statyer som symboliserar solgudens resa. Apollo forsar kraftfullt fram genom vattnet i sin stridsvagn, framdriven av fyra potenta hästar, åtföljda av en kerub. Runt honom ligger, på stenbasens fyra kardinalpunkter, fyra havsdjur och fyra tritoner. Ludvig XIV såg sig gärna som Apollo, och inte så konstigt med tanke på att den grekiske gudens ansvarsområden omfattade konsten, solen och helandet. Och Apollos uppenbarelse symboliserade även kraft, förnuft och frid. Ludvig XIV ville gärna själv framstå som en fredsmäklare, beskyddare av konsten och därför värdig att inneha Frankrikes tron. Apollo i skulptural tappning kan du hitta på många platser runt om i slottet i Versailles. Men ingenstans är den så imposant som i parkfontänen, där skulpturen är en allegori över solens uppgång och representerar Solkungens härlighet. Ludvig XIV, som var runt 30 år när han lät uppföra fontänen, var otålig och ville att det skulle gå fort. Detta resulterade i att fontänens 13 skulpturer inte gjordes i marmor, utan i bly som förgylldes samma år som den invigdes, 1671. Under Solkungens regim bättrades finishen på med jämna mellanrum av en undersåte i en liten båt. På 1800-talet upphörde dock denna verksamhet. Innan det nyss avslutade restaureringsarbetet, som tog sin början i december 2022, hade det gått nästan 100 år sedan den senaste omfattande översynen.