Sverige är med i Nato, men flera begränsningar återstår för att optimalt kunna ta emot militärt stöd. Nu har regeringen beslutat att anta en nationell plan för militär rörlighet.
– Den behövs för att stärka Sveriges säkerhet och Natos förmåga till avskräckning och försvar, säger försvarsminister Pål Jonson (M).
– Det är viktigt att det går snabbt och effektivt att förflytta militära resurser genom Sverige och att Sverige har god förmåga att ge och ta emot militärt stöd.
Hinder kan vara brister i infrastrukturen, men problemen kan också vara av teknisk, administrativ eller juridisk art. Jonson nämner processer kopplat till hanteringen av explosiva ämnen, exportkontrollfrågor och behovet av att utveckla nya transportkorridorer.
– Inte minst genom det nordiska området, där militärgeografin i huvudsak går från väster till öster och där ett antal flöden behöver stärkas, säger han.
Kan Sverige i dag inte få den hjälp det är tänkt på grund av dessa hinder?
– Jag skulle inte uttrycka det så, men det finns möjlighet att kunna förstärka den här typen av militär rörlighet.
Försvarsmakten får i uppdrag att tillsammans med andra berörda myndigheter genomföra planen. Uppdraget ska delredovisas i november och slutredovisas i januari.