Många olika stormakter har genom historien gjort anspråk på Provence-området. Grekerna och romarna är de mest namnkunniga erövrarna. Och en av dem gav också Provence dess namn.
På 600-talet före Kristus landsteg grekiska emigranter från Phocaea (Foça i dagens Turkiet) och grundade Massilia (Marseille).
Grekerna var handelsmän som främst handlade med vin och olivolja och man medförde därför vinrankor och olivträd. Det dröjde inte länge förrän man insåg att man behöver hamnar längs kusten, dels för att kunna lasta om, men också för att på plats kunna bedriva handel. Hamnarna skulle också fungera som skydd mot pirater, som härjade längs kustremsan. Massalia grundade därför under de kommande århundradena dotterkolonier, såsom Agathé (Agde), Antipolis (Antibes) och Nikaia (Nice). Grekerna var förslagna och kom att utveckla industri och jordbruk över hela Provence. Bland annat startade man krukmakerier som kunde tillgodose deras behov av lerkrus (grekerna kom på att om man gjorde krukornas bottnar spetsiga så var de lätta att stapla ombord, och följaktligen att frakta). Ett av många arv som lever kvar från grekerna är tekniken att beskära vinplantor och olivträd så att skörden blir så stor som möjligt. Alfabetet och myntsystemet var andra påfund som grekerna implementerade. Grekerna utövade handel med bland annat romarna, och för italienarna blev denna handel allt mer betydelsefull. När grekernas områden attackerades av kelter år 181 f.Kr. så bistod därför romarna grekerna. 121 f.Kr. återupprepades historien, men den här gången valde romarna att avboka sina flygbiljetter hem, typ, och man började att annektera provinsen. Romarna lämnade dock Massalia ifred.