loadingSveriges Sebastian Karlsson jublar medan Albin Lagergren och Jonathan Carlsbogård klappar om varandra i segermatchen mot Kroatien. Foto: Jessica Gow/TT
Nyheter

Pressat Sverige storvann i måstematch

Göran Sundberg/TT

Hoppet lever för handbollsherrarna i OS-handbollen. Sverige vände underläge till storseger i ödesmatchen mot Kroatien och vann med 38–27.

Segerrycket kom direkt efter paus då Sverige gjorde fem raka mål och gick från 18–15 till 23–15 på fem minuter.

Då hade Sverige gått upp i ledning i slutet av den första halvleken.

Lucas Pellas blev bäste målskytt med nio mål.

– Jag är glad, jag är tacksam, jag är stolt över vårt koncept och vår värdegrund som vi lutar oss tillbaka på när vi ligger ned, säger Andreas Palicka till Eurosport.

Nu krävs seger i gruppavslutningen mot jumbon Japan på söndag för att greja kvartsfinalplatsen.

Vid en förlust hade Sverige inte haft avgörandet i egna händer utan fått hoppas på två spanska förluster och egen seger mot Japan.

Och Glenn Solbergs lag kan för ett tag andas ut. Svenskarna tog VM-silver så sent som i januari och kom till Paris med stora medaljförhoppningar.

Svenskarna saknade tre spelare i ödesmatchen då Jim Gottfridsson var avstängd och Felix Claar och Daniel Pettersson skadade. Däremot var Max Darj tillbaka.

Reserven Jonathan Edvardsson, Hannover, plockades in i laget som enda mittnia, fick starta matchen och gjorde två mål i första halvlek.

Darrig start

Men den svenska starten var darrig.

Kroatien gick snabbt upp i en fyramålsledning, målvakten Dominik Kuzmanovic storspelade medan det mesta gick in bakom svenske stjärnmålvakten Andreas Palicka.

Men svenskarna hämtade sig från den dåliga starten.

Palicka kom i gång ordentligt och det svenska skyttet likaså.

När Lukas Sandell gjorde 12–11 efter knappt 25 minuter hade Glenn Solbergs landslag vänt.

Fem snabba mål

De tre sista minuterna av första halvlek gjorde "Blågult" fem mål och kunde gå till halvtidsvila med en tremålsledning, 18–15.

Karl Wallinius gjorde tre mål i första halvlek, men svenskarna spred ut målskyttet på nio olika spelare och Palicka hade stått för åtta räddningar.

Sverige rivstartade sedan andra halvlek och gjorde segerrycket med fem raka mål fram till 23–15.

Den storledningen släppte aldrig "Blågult" och det var svensk uppvisning efter paus. Till och med Andreas Palicka kunde anteckna sig i målprotokollet två gånger när han sköt över hela planen i tomt kroatiskt mål.

Palickas viktigaste insats var dock hans 15 räddningar.

– Jag är stolt över mina lagkamrater. Det har varit jävligt tufft att gå in till den här matchen, säger Palicka.