loadingÖverfulla papperskorgar är en vanlig syn en varm sommardag. Arkivbild. Foto: Fredrik Persson/TT
Överfulla papperskorgar är en vanlig syn en varm sommardag. Arkivbild. Foto: Fredrik Persson/TT
Miljö

Picknickdags – så slipper du skräp och svinn

Hanna Rasmusson/TT

Överfulla papperskorgar, högar av förpackningar och annat skräp. Picknick-säsongen är här och lämnar spår i parker och vid badplatser. Här tipsar experten om hur vi minskar avfallet och nedskräpningen.

– Ju varmare väder, desto mer skräp, säger Johanna Ragnartz, vd på Håll Sverige Rent.

Chansen att lägga ut sin picknickfilt på en skräpfri plats är i princip obefintlig – 0,13 procent. Det visar en undersökning av nio svenska parker år 2023 från Håll Sverige Rent. Det vanligaste skräpet är cigarettfimpar, snusprillor och plastförpackningar. Att skräpa ned är olagligt och kan ge böter.

Picknickmatens hållbarhet

Ta med en kylväska med kylklampar på picknicken. Rester som förvaras i kylväskan och fortfarande känns kalla går bra att äta.

Bakterier ogillar livsmedel som är sura, salta, torra eller väldigt söta. Det gäller livsmedel som bröd, fikabröd, lufttorkad skinka, salami, hårdost och hela frukter och grönsaker. De klarar sig bättre i varma temperaturer.

Färdiglagad mat, som pastasallad, håller sämre men klarar sig i ett par timmar. Andra känsliga livsmedel mjölk, färskt kött, fågel och fisk.

Källa: Åsa Rosengren, rådgivare och mikrobiolog på Livsmedelsverket

(TT)

Läs mer

Mest lästa

Har du ett nyhetstips?

Skicka till es.semithcope@spit.

Rekommenderat

loadingÖverfulla papperskorgar är en vanlig syn en varm sommardag. Arkivbild. Foto: Fredrik Persson/TT
Överfulla papperskorgar är en vanlig syn en varm sommardag. Arkivbild. Foto: Fredrik Persson/TT
Miljö

Picknickdags – så slipper du skräp och svinn

Hanna Rasmusson/TT

Överfulla papperskorgar, högar av förpackningar och annat skräp. Picknick-säsongen är här och lämnar spår i parker och vid badplatser. Här tipsar experten om hur vi minskar avfallet och nedskräpningen.

– Ju varmare väder, desto mer skräp, säger Johanna Ragnartz, vd på Håll Sverige Rent.

Chansen att lägga ut sin picknickfilt på en skräpfri plats är i princip obefintlig – 0,13 procent. Det visar en undersökning av nio svenska parker år 2023 från Håll Sverige Rent. Det vanligaste skräpet är cigarettfimpar, snusprillor och plastförpackningar. Att skräpa ned är olagligt och kan ge böter.

Picknickmatens hållbarhet

Ta med en kylväska med kylklampar på picknicken. Rester som förvaras i kylväskan och fortfarande känns kalla går bra att äta.

Bakterier ogillar livsmedel som är sura, salta, torra eller väldigt söta. Det gäller livsmedel som bröd, fikabröd, lufttorkad skinka, salami, hårdost och hela frukter och grönsaker. De klarar sig bättre i varma temperaturer.

Färdiglagad mat, som pastasallad, håller sämre men klarar sig i ett par timmar. Andra känsliga livsmedel mjölk, färskt kött, fågel och fisk.

Källa: Åsa Rosengren, rådgivare och mikrobiolog på Livsmedelsverket

(TT)

Rekommenderat

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2024