Arbetslösheten är den högsta på tio år, bortsett från läget under pandemin. Och regeringen tror att den ska stiga ytterligare.
– Det här är nivåer man vanligtvis ser i finanskriser, säger arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson (L).
Sverige har den fjärde största arbetslösheten i EU. Under andra kvartalet låg den på 8,3 procent och regeringen räknar med att den stiger till 8,4 procent innan den sjunker, för att sen ligga kvar på en fortsatt hög nivå under 2025.
På onsdagen meddelade Konjunkturinstitutet att man spår sex räntesänkningar från Riksbanken fram till sommaren 2025. Det skulle innebära en styrränta på 2,25 procent.
Det skulle vara tacksamt för arbetsmarknaden menar Pehrson.
– Det är bara Riksbanken som kan fatta beslut men det klart att räntesänkningar underlättar både för svensk byggindustri, tjänstesektor och inte minst för hushållen.
Samtidigt är arbetslösheten bland utrikesfödda nästan tre gånger så stor som bland de som är födda i Sverige.
Bland utrikesfödda steg arbetslösheten också snabbare, från 16,2 till 16,9 procent under andra kvartalet.
Vad ska regeringen göra för att komma åt det?
– Vi kan fortsätta göra insatser där vi gör tydligt att vi ställer upp som land men ställer också krav på att man behöver lära sig svenska. Sedan ska man som arbetslös också vara beredd att söka bredare både vad gäller arbetsuppgifter men också geografiskt, och vara beredd att flytta, säger John Pehrson.