Boende och myndigheter i Rio de Janeiro befarar att anarkin från en polisstrejk i närliggande delstaten Espírito Santo ska spridas till staden. Samtidigt väcks hoppet att armén ska lyckas lugna situationen.
Delstaten Rio de Janeiros guvernör Luiz Fernando Pezão säger till Rádio Gaúcha att han bett federala myndigheter att sätta armén och polisens elitstyrkor i beredskapsläge om situationen förvärras, efter ihärdiga rykten om en sympatistrejk i delstaten, inklusive då poliser i jättestaden Rio.
Trots offentliga förnekanden om en annalkande strejk i Rio har ryktena fortsatt, samtidigt som den världsberömda karnevalen nu inleds.
Vitória en spökstad
Samtidigt har hoppet väckts om att lugnet är på väg tillbaka i delstaten Espírito Santo och dess huvudstadsområde Vitória-Vila Velha, efter det att armén sänt 1 200 soldater med bepansrade fordon dit, och tagit kontroll över situationen.
Sedan polisstrejken inletts hade då 100 personer dödats på mindre än en vecka, i en anarkivåg av rån, bilstölder och plundring. Värst drabbat är Vitória, som annars är en av landets mer säkra städer, enligt nyhetsbyrån EFE. Under hela 2016 registrerades 51 mord, en nedgång med 30 procent från året innan.
Busstrafiken har varit lamslagen, skolor och vårdcentraler har hållits stängda och delstaten har varnat för blodbrist på sjukhusen.
Många butiker har bommat igen, och de få som haft öppet har översvämmats av invånare som bunkrat som inför en annalkande naturkatastrof.
– Vi känner oss som gisslan i våra egna hem. Vi är rädda att gå ut, säger Vítor Paulo, en av delstatens invånare, till Reuters.
Anklagas för utpressning
Soldaterna har tagits emot med både applåder och hurrarop och enligt armén ska närvaron ytterligare förstärkas, bland annat med helikoptrar, fallskärmssoldater och fler bepansrade fordon, skriver EFE.
Polisfacket i Espírito Santo kräver en fördubbling av lönerna. Enligt facket har poliserna, som strejkat sedan i lördags, inte fått någon löneökning på fyra år, och ingångslönen är drygt 2 600 real, motsvarande drygt 7 500 kronor, per månad.
Espírito Santos guvernör Paulo Hartung har å sin sida anklagat polisen för utpressning.
– Den här rörelsen är olaglig och okonstitutionell. De borde skämmas, säger han enligt CNN.
(TT)
Oroligheter i Espírito Santo |
Fler än 100 människor har dödats sedan polisens strejk inleddes i lördags i förra veckan. Det är en hög siffra för delstaten, vars huvudstad Vitória registrerade 51 mord under hela förra året. Skolor hålls stängda, liksom vårdcentraler och olika myndigheter. Mediegruppen Globo har sänt mobilfilmer som visar hur bussar vandaliseras och bränns, butiker plundras, bilar kapas och hur en folkmassa flytt i panik från vad som uppfattas som skottlossning. Armén har sänt in mer än tusen soldater, med löften om ytterligare förstärkning, för att få situationen under kontroll. |