Två tidigare toppföreträdare för Lundin Oil är åtalade för medhjälp till grovt folkrättsbrott i Sudan under ett par år runt millennieskiftet. I dag, nästan ett kvarts sekel senare, inleder Ian Lundin sitt vittnesmål med att säga att det är svårt att säkert minnas vad som hände i södra Sudan.
Ian Lundin, klädd i kostym liksom resten av männen i sal 34 i Stockholms tingsrätt, inledde med att förklara att han kommer att avge sitt vittnesmål på engelska för att på bästa sätt kunna formulera sitt vittnesmål om händelserna i Sudan.
– Det här målet handlar om något som hände för väldigt länge sedan. Från mitt personliga perspektiv är det svårt att minnas exakt och särskilja mellan vad som hände då och vad jag vet nu, säger Ian Lundin.
Verkar minnas
Han säger som förklaring till språkvalet att han, trots att han är född i Sverige, endast bott här några få år i sin barndom.
Ian Lundin berättar sedan lite om sig själv och sin karriär innan åklagaren inleder med frågor om hur Lundin Oil styrdes, och av vilka, under 1999–2003.
Under de första timmarna av åklagarens förhör verkar det inte som att den tidigare vd:n för Lundin Oil har svårt att minnas. Frågorna rör sig långt från misstankarna om folkrättsbrott och handlar, på en ganska ingående nivå, om bolags- och ledningsstrukturen i Lundin Oil runt millennieskiftet och om vad Ian Lundin minns om sina medarbetare och deras arbetsuppgifter.
Några gånger inleder han sitt svar med orden ”det var länge sedan” men redogör ändå sedan obehindrat för exempelvis vilken typ av möten bolagets ledning hade och hur ofta och hur de informerades om operationen i Sudan.
Har nekat
I målet är Ian Lundin och Alex Schneiter, tidigare företrädare för Lundin Oil, åtalade för medhjälp till grovt folkrättsbrott i södra Sudan 1999–2003, då det svenska bolaget var verksamt i det inbördeskrigsdrabbade landet.
Enligt åtalet hade de vetskap om och bidrog till att militär och regimtrogen milis dödade och fördrev människor för att skapa förutsättningar åt Lundin Oils oljeprospektering i ett område som sedan länge kontrollerades av rebeller.
Lundin och Schneiter har nekat till misstankarna och menar att åtalet grundas på en lång rad faktafel. Utöver att bestrida medhjälp så bestrids att det begåtts den typ av krigsbrott som åtalet gör gällande.
Rättegången i Stockholms tingsrätt inleddes i september 2023 och planeras att pågå till februari 2026. Det är därmed den längsta huvudförhandling som har hållits i Sverige.