Stanna eller lämna? Med bara en dag kvar till folkomröstningen om EU-medlemskapet kampanjar de brittiska gräsrötterna in i det sista för frågan som delat landet i två läger.
– Får jag titta på det där? Ännu mer lögner!
Den kostymklädda mannen tar det röda flygbladet med argument för att rösta för ett EU-utträde, river det bestämt i två delar och försvinner vidare. Sjukpensionären Linda Goddon, 60, har slagit upp sin kampanjverksamhet (en rullväska och en bunt trycksaker) i närheten av Trafalgar Square, men här i centrala London har hon svårt att få gehör för sina åsikter.
– Folk är så aggressiva. Det är verkligen en känslomässig fråga. De tycker att jag förstör vårt land, och jag tycker precis tvärtom. Vi måste ta tillbaka kontrollen från Bryssel, säger Goddon till TT:s utsända.
Det dröjer dock inte länge innan en gråhårig dam kommer fram och ger Goddon en klapp på axeln och berömmer henne för insatsen för lämna-sidan. Nu är det bara en dag kvar tills det att vallokalerna öppnar och britterna därmed ska få rösta om sin framtida relation till EU.
Kampanj in i kaklet
De senaste opinionsmätningarna fortsätter att peka på att resultatet kommer att bli en nagelbitare och nu gäller det för gräsrötterna runt om i Storbritannien att växla upp sina försök att övertyga de väljare som ännu inte bestämt sig.
Den brittiska huvudstaden tycks ha omfamnat det stundande allvaret och bjuder på en sedvanligt bister färgskala, med en antydan till regn i luften.
23-åriga Livia Oates har nervöst följt väderleksrapporterna inför torsdagens folkomröstning.
– Det ser ut som om det kommer att bli miserabelt väder på många håll i landet. Tyvärr kommer det nog att gynna lämna-sidan, deras anhängare kommer att gå och rösta oavsett.
Satsar på osäkra väljare
Själv kampanjar Livia Oates för att stanna och hon delar ut broschyrer och klistermärken till förbipasserande i närheten av parlamentet Westminster där hon jobbar för en ledamot från det Konservativa partiet. Men intresset från de stressade Londonborna är ganska ljummet.
– De flesta har nog redan bestämt sig, eller så bryr de sig inte överhuvudtaget. Men jag tror också att många kommer att bestämma sig i sista minuten. Genom att vara ute, synas och informera kanske vi åtminstone kan påverka dem, säger hon.
Sällan har väl en kampanj innehållit så mycket vilt sluggande och slag under bältet som den som britterna snart kommer att lägga bakom sig. Medan frivilliga privatpersoner drivit kampanjer på gatorna har tonläget i den nationella debatten varit högljutt och stundtals aggressivt. Bland annat har den före detta Londonborgmästaren Boris Johnson jämfört EU med Adolf Hitler och EU-fientliga Ukip kritiserats för en kampanjbild föreställande migranter på flykt med texten ”Breaking point”.
– Det var ett riktigt lågvattenmärke i den politiska debatten. Överlag tror jag att många känner sig förvirrade inför valet. Det har kastats runt motstridiga argument från båda sidor. Frågan är komplex, och det är svårt att ge helt objektiva svar, säger Oates.
Lågt politiskt förtroende
De hätska diskussionerna om EU-medlemskapet har fått Linda Goddon att överväga att lämna Konservativa partiet till förmån för Ukip. Hon känner inte längre något förtroende för premiärminister David Cameron och hans regering.
– Jag vet inte vad som är sant eller falskt längre. Jag önskar att vi tillsammans hade kunnat sitta ner och diskutera vad som är bäst för Storbritannien. Det enda jag vet är att om lämna-sidan förlorar folkomröstningen så är det slutet. Då är inte Storbritannien mitt land längre.
Kampanjar för brexit |
Londons förre borgmästare Boris Johnson (född 1964) är en av de mest högljudda frontfigurerna för brexit-kampanjen. Det var med dunder och brak som den konservative politikern ställde sig på lämna-EU-sidan i kampanjen i våras, och därmed gick tvärtemot partikamraten David Cameron. Johnson är yvig, frispråkig, okonventionell – och mycket populär. Han har bland annat sagt att EU beter sig som Adolf Hitler och hans försök att lägga under sig Europa. Om britterna lämnar EU är det många som ser Johnson som en möjlig efterträdare till premiärminister David Cameron. Kritiker har anklagat den förre borgmästaren för att vara mer intresserad av att flytta in på Downing Street än av att Storbritannien lämnar EU. Andra ledande politiska profiler som kampanjar för brexit är partiledaren för EU-fientliga Ukip, Nigel Farage och justitieminister Michael Gove. |
Kampanjar för bremain |
Storbritanniens premiärminister David Cameron (född 1966) slängde in sin politiska framtid i potten när han lovade att britterna skulle få folkomrösta om sitt EU-medlemskap. Cameron, som kampanjar för att Storbritannien ska stanna i EU, ”skulle inte klara sig i 30 sekunder” på Downing Street om britterna ställer sig bakom ett EU-utträde, enligt den konservativa tidigare finansministern Ken Clarke. Flera konservativa parlamentsledamöter som är för ett EU-utträde har krävt att Cameron avgår efter folkomröstningen och hävdar att hans ställning är i fara även om stanna-i-EU-sidan vinner med liten marginal. Med sig i EU-lägret har David Cameron Labourledaren Jeremy Corbyn, Londons nye borgmästare Sadiq Khan och den skotska separatistledaren Nicola Sturgeon. |