Tyckte du att det var mycket ljusare när du gick från jobbet? Inte så konstigt, speciellt om du bor i norra landsänden. Nu kommer vårljuset tillbaka – och det snabbt.
Sedan vintersolståndet, som inträffade den 21 december förra året, har dagslängden sakta men säkert ökat. Men det som händer nu glädjer den som verkligen saknat ljuset. Den här tiden på året tar förändringen nämligen fart, och minuterna av dag blir snabbt allt fler.
Allra störst är ökningen i norra Sverige – under vår och höst ökar dagslängden med mer än tio minuter per dag som mest, enligt SMHI.
– Vi ser en stor förändring här i slutet av januari och början av februari. Och i norra Sverige har vi ju gått från att ha polarnatt till att solen ändå är uppe relativt länge, säger Marie Staerk, meteorolog på SMHI.
I söder är ökningen runt fem minuter per dag som mest. Över en vecka rör det sig alltså om en dryg halvtimma.
Men det är inte alla som njuter av ljusets återkomst. Vårdepression beräknas drabba 3-5 procent av svenskarna och ytterligare 10-12 procent mår dåligt av ljuset.
– De som har en biologisk klocka som inte hänger med drabbas av trötthet, en jet lag-effekt. De känner sig mosiga och fungerar inte riktigt. Vissa drabbas så mycket att de kvalificerar för diagnosen depression, har Torbjörn Åkerstedt, professor vid Karolinska institutets institution för klinisk neurovetenskap, tidigare sagt till TT.
(TT)
Ljus och mörker över året |
Solstånden inträffar två gånger om året och är de tillfällen då jordaxeln lutar som mest in mot eller bort från solen. Sommarsolståndet är den dag på året då dagen är som allra längst och natten kortast. Vintersolståndet markerar alltså det motsatta förhållandet – att dagen är som kortast och natten som längst. Vid sommarsolståndet blir det aldrig riktigt becksvart någonstans i Sverige. Från polcirkeln och norrut går solen inte ner alls, vilket kallas midnattssol eller polardag. Vid vintersolståndet går solen inte alls upp över horisonten norr om polcirkeln, vilket kallas polarnatt. Men helt nattsvart blir det inte dygnet runt, inte ens under vintersolståndet. I Kiruna exempelvis råder skymning ett antal timmar. Hur mörk skymningen är påverkas av vädret, av förekomsten av snö samt av om månen är uppe och i vilken fas den är. Källa: SMHI |