Krisande Northvolt för samtal med långivare och investerare om att ta in 200 miljoner euro, nära 2,3 miljarder svenska kronor, rapporterar flera medier med hänvisning till nyhetsbyrån Reuters.
Enligt nyhetsbyrån Bloomberg har cirka 150 miljoner euro hittills säkrats enligt muntliga överenskommelser, uppger en källa.
På måndag måste batteriföretaget betala en skatteskuld på 287 miljoner kronor. Gör man inte det riskerar man konkurs, rekonstruktion – eller personligt betalningsansvar för styrelsen.
Under gårdagen kom uppgifter om att en lösning kan vara på gång och enligt uppgifter till Dagens industri finns ett förslag som innefattar både aktieägare, långivare och kunder.
"Klart jag tror vi kommer lösa detta", skrev Northvolts vd Peter Carlsson i en kommentar till SVT på torsdagen.
"Allvarligt läge"
Ebba Busch (KD) står fast vid sina tidigare uttalanden om att staten inte kommer att gå in och stötta bolaget. Samtidigt uppger hon att hon är i direktkontakt med regeringen i Tyskland för att understryka vikten av europeisk batteritillverkning.
– Vi är i ett mycket allvarligt geopolitisk läge där vi riskerar att få en situation där vi prioriterar försvar- och säkerhetsfrågor, men inte ser att mycket av vår civila infrastruktur hamnar i händerna på främmande makt, säger hon till journalister på fredagen.
Trots den överhängande risken om konkurs är Busch försiktigt positiv.
– Hoppet lever, säger hon.
Varslad personal
Northvolt befinner sig i en likviditetskris och så sent som i tisdags gick dotterbolaget Northvolt Ett Expansion i konkurs med skulder på flera miljarder. Dotterbolaget ansvarar för bygget av en ny batterifabrik i Skellefteå, intill den befintliga Northvolt Ett-fabriken.
Parallellt pågår även förhandlingar med facket. I september varslade Northvolt 1 600 anställda om uppsägning, varav 1 000 i Skellefteå.
Northvolts största ägare Volkswagen skriver i en kommentar till TT att de är i nära kontakt med bolaget:
"Vi stöttar den industriella upptrappningen av de befintliga produktionslinjerna".
Inväntar skarpt förslag
Enligt uppgifter till Dagens industri ska en lösning involvera såväl aktieägare som långivare och kunder – primärt Scania. I en kommentar skriver Scania att de också står i nära kontakt med Northvolt.
AMF, som äger några procent av aktierna i bolaget, uppger att de kommer att utvärdera potentiella förslag:
"Om de här samtalen resulterar i ett skarpt förslag så kommer vi att utvärdera det utifrån vad vi tror är långsiktigt bäst för våra sparare", skriver pensionsbolagets presschef Jens Söderblom.