loading


Brännässlor är rika på vitamin C.  (Foto: Joe Klamar/AFP/Getty Images)
Brännässlor är rika på vitamin C. (Foto: Joe Klamar/AFP/Getty Images)
Mat

Nässlan – huskuren som växer runt knuten

Veronica Örfelth

Nu är det rätt tid att plocka nässlor. De fina, späda nässlorna kan bli en stärkande huskur eller en förträfflig nässelsoppa.

Brännässlor kan tyckas besvärliga – de växer överallt där man minst önskar, men de är bland de nyttigaste växterna som växer vilt i vårt land. Hela växten är brukbar som föda och som läkemedel.

Förr i tiden använde man sig i större grad av nässlan än vad man har kunskap till idag. Många tror inte heller längre på dess läkande egenskaper.

Brännässla, Urtica dioica. Örten finns beskriven i Rudbecks "Catalogus plantarum" år 1658, men är känd sedan medeltiden.

Brännässlan är inte bara en god järnleverantör, den är också blodrenande, har god verkan på eksem och friskar upp kroppens alla organ och vävnader. Den är även mycket rik på mineralämnen, samt vitamin A och C.

Enligt en huskur kan man inta 1-2 matskedar färskpressad nässelsaft 2-3 gånger om dagen som stärkande medicin, och mot blodbrist och trötthet.

Att skölja håret i nässelte ger glans och bättre hårväxt. Det kan också ge en mörkare ton till håret.

Oavsett kunskaper om nässlans påverkan på hälsan så hör en god nässelsoppa våren till för många. Här följer ett recept på en god soppa.

Nässelsoppa

Det här behövs för 4 port

2 liter späda, välrensade nässlor (klipp bort det mesta av stammen)

10-12 dl ljus buljong

2 msk finhackad gräslök (om du har)

1 krm stött fänkål

1 msk vetemjöl

1 msk smör

och om du vill, en skvätt grädde

(4 hårdkokta ägg)

Gör så här

Skölj nässlorna noga och lägg dem i kallt, lättsaltat vatten. Ge dem ett uppkok och förväll dem i 10 minuter. Skumma ytan. Låt dem rinna av i en sil och finhacka eller mixa dem. Spara kokspadet till buljongen.

Späd kokspadet med vatten till rätt mängd för buljongen och smula ner buljongtärningarna. Koka upp och tillsätt de finhackade nässlorna, gräslöken och fänkålen. Arbeta ihop smör och mjöl och red av soppan. Kan serveras med kokta ägghalvor som delats på längden.

Referenser

Strömbom, C (1983) ”Gamla örtmediciner och läkeväxter”, Launert, E (1983) ”Nyttiga växter”, Nilsson, S & K, (1982) ”Skördefest”.

De förvällda nässlorna separeras och hackas fint, för att sedan föras samman med buljong till en soppa. Foto: Aron Lamm/Epoch Times 

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för vilseledande information. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi bevakar viktiga nyheter som annars kan ignoreras. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.

Feedback

Läs mer

Mest lästa

Nyhetstips

Har du tips på något vi borde skriva om? Skicka till es.semithcope@spit

loading


Brännässlor är rika på vitamin C.  (Foto: Joe Klamar/AFP/Getty Images)
Brännässlor är rika på vitamin C. (Foto: Joe Klamar/AFP/Getty Images)
Mat

Nässlan – huskuren som växer runt knuten

Veronica Örfelth

Nu är det rätt tid att plocka nässlor. De fina, späda nässlorna kan bli en stärkande huskur eller en förträfflig nässelsoppa.

Brännässlor kan tyckas besvärliga – de växer överallt där man minst önskar, men de är bland de nyttigaste växterna som växer vilt i vårt land. Hela växten är brukbar som föda och som läkemedel.

Förr i tiden använde man sig i större grad av nässlan än vad man har kunskap till idag. Många tror inte heller längre på dess läkande egenskaper.

Brännässla, Urtica dioica. Örten finns beskriven i Rudbecks "Catalogus plantarum" år 1658, men är känd sedan medeltiden.

Brännässlan är inte bara en god järnleverantör, den är också blodrenande, har god verkan på eksem och friskar upp kroppens alla organ och vävnader. Den är även mycket rik på mineralämnen, samt vitamin A och C.

Enligt en huskur kan man inta 1-2 matskedar färskpressad nässelsaft 2-3 gånger om dagen som stärkande medicin, och mot blodbrist och trötthet.

Att skölja håret i nässelte ger glans och bättre hårväxt. Det kan också ge en mörkare ton till håret.

Oavsett kunskaper om nässlans påverkan på hälsan så hör en god nässelsoppa våren till för många. Här följer ett recept på en god soppa.

Nässelsoppa

Det här behövs för 4 port

2 liter späda, välrensade nässlor (klipp bort det mesta av stammen)

10-12 dl ljus buljong

2 msk finhackad gräslök (om du har)

1 krm stött fänkål

1 msk vetemjöl

1 msk smör

och om du vill, en skvätt grädde

(4 hårdkokta ägg)

Gör så här

Skölj nässlorna noga och lägg dem i kallt, lättsaltat vatten. Ge dem ett uppkok och förväll dem i 10 minuter. Skumma ytan. Låt dem rinna av i en sil och finhacka eller mixa dem. Spara kokspadet till buljongen.

Späd kokspadet med vatten till rätt mängd för buljongen och smula ner buljongtärningarna. Koka upp och tillsätt de finhackade nässlorna, gräslöken och fänkålen. Arbeta ihop smör och mjöl och red av soppan. Kan serveras med kokta ägghalvor som delats på längden.

Referenser

Strömbom, C (1983) ”Gamla örtmediciner och läkeväxter”, Launert, E (1983) ”Nyttiga växter”, Nilsson, S & K, (1982) ”Skördefest”.

De förvällda nässlorna separeras och hackas fint, för att sedan föras samman med buljong till en soppa. Foto: Aron Lamm/Epoch Times 

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för vilseledande information. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi bevakar viktiga nyheter som annars kan ignoreras. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.

Feedback

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2025