Nu är det rätt tid att plocka nässlor. De fina, späda nässlorna kan bli en stärkande huskur eller en förträfflig nässelsoppa.
Brännässlor kan tyckas besvärliga – de växer överallt där man minst önskar, men de är bland de nyttigaste växterna som växer vilt i vårt land. Hela växten är brukbar som föda och som läkemedel.
Förr i tiden använde man sig i större grad av nässlan än vad man har kunskap till idag. Många tror inte heller längre på dess läkande egenskaper.

Brännässla, Urtica dioica. Örten finns beskriven i Rudbecks "Catalogus plantarum" år 1658, men är känd sedan medeltiden.
Brännässlan är inte bara en god järnleverantör, den är också blodrenande, har god verkan på eksem och friskar upp kroppens alla organ och vävnader. Den är även mycket rik på mineralämnen, samt vitamin A och C.
Enligt en huskur kan man inta 1-2 matskedar färskpressad nässelsaft 2-3 gånger om dagen som stärkande medicin, och mot blodbrist och trötthet.
Att skölja håret i nässelte ger glans och bättre hårväxt. Det kan också ge en mörkare ton till håret.
Oavsett kunskaper om nässlans påverkan på hälsan så hör en god nässelsoppa våren till för många. Här följer ett recept på en god soppa.
Nässelsoppa
Det här behövs för 4 port
2 liter späda, välrensade nässlor (klipp bort det mesta av stammen)
10-12 dl ljus buljong
2 msk finhackad gräslök (om du har)
1 krm stött fänkål
1 msk vetemjöl
1 msk smör
och om du vill, en skvätt grädde
(4 hårdkokta ägg)
Gör så här
Skölj nässlorna noga och lägg dem i kallt, lättsaltat vatten. Ge dem ett uppkok och förväll dem i 10 minuter. Skumma ytan. Låt dem rinna av i en sil och finhacka eller mixa dem. Spara kokspadet till buljongen.
Späd kokspadet med vatten till rätt mängd för buljongen och smula ner buljongtärningarna. Koka upp och tillsätt de finhackade nässlorna, gräslöken och fänkålen. Arbeta ihop smör och mjöl och red av soppan. Kan serveras med kokta ägghalvor som delats på längden.
Referenser
Strömbom, C (1983) ”Gamla örtmediciner och läkeväxter”, Launert, E (1983) ”Nyttiga växter”, Nilsson, S & K, (1982) ”Skördefest”.

De förvällda nässlorna separeras och hackas fint, för att sedan föras samman med buljong till en soppa. Foto: Aron Lamm/Epoch Times
Hjälp oss att driva tidningen vidare!
En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för vilseledande information. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi bevakar viktiga nyheter som annars kan ignoreras. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.