Efter över sex år i rymden har Nasasonden Parker Solar Probe genomfört ett försök att flyga närmare solen än någon annan rymdfarkost gjort tidigare.
Med ett avstånd på "bara" 6,2 miljoner kilometer från solen utsätts farkostens värmesköld för temperaturer på mer än 930 grader Celsius. Skölden ska däremot vara så pass effektiv att instrumenten inuti sonden beräknas hålla en temperatur på omkring 29 grader.
Farkosten rör sig i en hastighet på 690 000 kilometer per timme när den för första gången utforskar solens yttre atmosfär, den så kallade koronan där det är flera miljoner grader varmt.
Uppdragets syfte är att hjälpa forskare tackla några av solens största mysterier: hur solvind uppstår, varför koronan är varmare än ytan nedanför den och hur massiva plasmamoln som slungas genom rymden – koronala massutkastningar – bildas.
Det kommer inte gå att få någon information om huruvida julaftonens förbiflygning var framgångsrik förrän kontakt med sonden kan återfås på fredag, när den flugit en bit längre bort från stjärnan igen.
Den nu gjorda förbiflygningen är den första av tre närpassager. De två följande, i mars och juni nästa år, väntas om allt går som det ska leda sonden till en bana på samma avstånd som passagen nu.