För drygt 50 år sedan, den 17 december 1974, tog Ingemar Stenmark sin första världscupseger. Håll därför inte huvudet kallt om du beger dig ut i naturen i helgen, utan håll det varmt, för att hedra Stenis.
Ingemar Stenmark är en av Sveriges mest hyllade idrottare genom tiderna, men hans inflytande sträcker sig långt utanför skidbackarna. Under sina glansdagar på 1970- och 80-talen blev Stenmark inte bara en symbol för svensk alpin skidåkning utan också en ofrivillig trendsättare. En av de mest ikoniska accessoarerna från den tiden var den stickade Stenmarksmössan – en enkel, men karakteristisk mössa som blev en symbol för framgång och nationell stolthet. Det var dock inte någon stor modefirma som låg bakom mössan. Många av de mössor som Stenmark bar var hemstickade av hans mamma eller andra nära och kära. Den första hemstickade mössan som Ingemar Stenmark hade på sig under flera segerrika åk var en blå-vit-orange ”nallemössa”. Den stickade hans kusin Barbro Lindgren.
I takt med att Stenmarks popularitet ökade, växte också efterfrågan på den berömda mössan. Under Stenmarks tävlingar, då Sverige i princip stod stilla, kunde man se mössan i folkmassorna vid backarna, i tv-sofforna och på arbetsplatser. Det blev nästan en ritual att ta på sig Stenmarksmössan när han tävlade, som en del av den kollektiva upplevelsen. Efter att Stenmark avslutade sin aktiva karriär på 1980-talet, föll mössan successivt i glömska. Modet förändrades och skidkläder blev allt mer tekniskt avancerade. Men nostalgi har en stark dragningskraft, och i takt med att retrotrender har blivit populära har intresset för Stenmarksmössan återuppstått. På senare år har flera företag börjat tillverka Stenmarksmössan, ofta med en liten uppdatering av designen, men fortfarande med samma känsla av klassisk svensk vinterstil. Även hemstickade varianter har fått ett uppsving, då allt fler söker sig tillbaka till traditionella hantverk och hållbart mode.